Eindhovense bioscoop stopt kaartverkoop Indiase film na lastigvallen personeel
Jules Jessurun
redacteur Online
Jules Jessurun
redacteur Online
De Eindhovense bioscoop LAB-1 is gestopt met de kaartverkoop voor een controversiële Indiase film nadat medewerkers waren lastiggevallen, meldt een woordvoerder aan de NOS.
De Indiase film The Kerala Story, die gaat over geradicaliseerde moslima's, draaide al twee weken in de bioscoop in Eindhoven, maar de afgelopen dagen werden medewerkers volgens de woordvoerder in toenemende mate benaderd en lastiggevallen via onder meer sociale media en telefoontjes naar de bioscoop. "Het karakter van de berichten werd steeds meer intimiderend en bedreigend van aard. Toen ook medewerkers persoonlijk werden benaderd, werd voor ons een grens bereikt."
'Net op het randje'
Via de website konden bezoekers tot gisteren kaarten kopen voor de voorstelling van zondag, maar die verkoop is nu gestopt. Ook zijn alle verwijzingen naar de film van de website gehaald. De bioscoop heeft geen aangifte gedaan van bedreiging, maar heeft wel melding gedaan bij de politie.
Volgens de woordvoerder zijn de appjes die medewerkers op hun privénummers krijgen en berichten via mail en sociale media "net op het randje", maar worden ze wel als intimiderend ervaren. Volgens hem werd onder meer gezegd "we zouden toch niet willen dat er gedoe of geweld ontstaat bij jullie voor de deur?"
De gemeente Eindhoven laat in een korte verklaring weten "op de hoogte te zijn van de film en de gevoeligheden die dat met zich meebrengt binnen de moslimgemeenschap. Wij staan in goed contact met zowel ons netwerk binnen de moslimgemeenschap als de politie en LAB-1."
Volgens tegenstanders geeft de film een te versimpeld en overdreven beeld van hoe de vrouwen in Kerala zich uiteindelijk bij IS hebben aangesloten. Ook wordt gezegd dat de film een wig probeert te drijven tussen de hindoes en de moslims in India.
Desondanks is de film een grote hit in India en bracht hij tot nu toe bijna 58 miljoen euro op. De regerende hindoepartij Bharatiya Janata Party steunde de film openlijk bij verkiezingsbijeenkomsten, wat waarschijnlijk ook heeft gezorgd voor meer bezoekers. Het uitkomen van de film leidde tot meerdere protesten in het land.
Ook bij sommige andere vertoningen in Europa was er verzet. Zo kwam een groepje moslims een bioscoop in de Engelse stad Birmingham binnen om te eisen dat de film werd gestopt. En nadat de film in Utrecht was getoond, vroeg de Utrechtse fractie van de politieke partij Denk aan het college om ervoor te zorgen dat in de toekomst geen "haatzaaiende en provocerende films" in Utrechtse bioscopen meer draaien.
Wilders
PVV-leider Wilders riep zijn volgers via Twitter op om de film juist wel te bezoeken. Nadat Wilders opnieuw over de film had getwitterd, zijn volgens de woordvoerder van LAB-1 de telefoontjes en mailtjes toegenomen in frequentie en intensiteit. Volgens hem komen die "van mensen uit de moslimwereld die tegenstander zijn van deze film".
LAB-1 vertoont bijna wekelijks Indiase films en wilde de film ondanks alle ophef wel gewoon vertonen. "Dat doen we vanwege het internationale karakter van ons publiek." De bioscoop zegt de film nu vanwege de veiligheid toch uit de programmering te halen. "Wij staan voor een culturele diversiteit waarbij wij ons laten leiden door artistieke en creatieve expressie", stelt de bioscoop. "Kunst en cultuur leveren soms controversiële dilemma's op. Dat hoort ook bij cultuur en moet reden zijn tot dialoog en discussie. Niet tot bedreiging en intimidatie."