Een detail van het kleed
NOS Nieuws

Kunstenaar verkoopt wandkleed voor het precieze bedrag van zijn studieschuld

Het is hem gelukt, kunstenaar Mart Veldhuis heeft zijn wandkleed genaamd Eigen schuld verkocht. De kopers leggen er 45.879,40 euro voor neer, exact de hoogte van de studieschuld van Veldhuis.

De kunstenaar maakte het gigantische tapijt als afstudeerproject om de stem van de leengeneratie te vertolken. Een generatie waar hij zelf ook bij hoort: de studenten die in de afgelopen jaren geen studiebeurs kregen en geld moesten lenen om hun studie te betalen. Hij zette het tapijt te koop voor het precieze bedrag van zijn studieschuld.

Veldhuis moet nog wennen aan de gedachte dat hij door deze verkoop straks geen studieschuld meer heeft: "Er valt wel een last van m'n schouders. Het is heel onwerkelijk dat het gelukt is." Het tapijt wordt momenteel tentoongesteld in het Dordrechts Museum.

Veel geïnteresseerden

Tot Veldhuis' grote verbazing waren er maar liefst zeven geïnteresseerden in het tapijt. De Amsterdammer is met drie potentiële partijen om de tafel gegaan. Uiteindelijk koos hij voor Joke van Veen en Jaap Versteegh.

Het wandkleed 'Eigen schuld'

Het echtpaar uit Maarssen is kunsthandelaar en heeft een stichting om gevluchte kunstenaars te ondersteunen. Omdat deze kunstenaars op dit moment exposeren in het Dordrechts Museum, zagen ze daar ook het wandkleed hangen.

"Dit is een werk dat we mooi vinden, het is vernieuwend, grafisch sterk en de conceptuele uitwerking is goed", vertelt Versteegh. Het tapijt gaat niet in de handel, maar zal rondreizen langs verschillende musea.

Niet boven de bank

"Sowieso hebben we geen ruimte om een tapijt van 5 meter boven de bank te hangen", zegt Versteegh lachend. Hij maakt dan ook duidelijk dat het werk niet voor privégebruik gekocht is: "Het tapijt heeft een sociaal-maatschappelijke thematiek, het vraagt erom om geëxposeerd te worden in een publieke ruimte."

Voor Veldhuis gaf dat de doorslag om met deze kopers in zee te gaan. "Ik vind het belangrijk dat het werk zichtbaar blijft en dat het de boodschap blijft vertolken."

Zelf hebben de kopers geen studieschuld gehad, maar ze kunnen zich goed voorstellen dat dit een zware last is voor de huidige generatie. Daarom vinden ze het van belang dat het werk het leenstelsel aan de kaak stelt: "Er is nu bijna een hele generatie die een studieschuld heeft. De schuld hangt als een molensteen om hun nek. Waar moeten ze dat van afbetalen?"

Het tapijt hangt nog tot en met 25 juni in het Dordrechts Museum, daarna gaat het naar De Balie in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl