VVV-aanvoerder Sven Braken heeft vanaf elf meter voor de gelijkmaker gezorgd

VVV buigt in play-offs ruime achterstand tegen Willem II om in zege

Ondanks een slechte start in de eerste wedstrijd van de nacompetitie om promotie/degradatie heeft VVV-Venlo goede papieren om door te dringen naar de volgende ronde.

De Limburgers kwamen in eigen stadion met 2-0 achter tegen Willem II, maar sleepten vervolgens een 3-2 overwinning uit het vuur.

Play-offs in volle gang

De nacompetitie, met als inzet een plaats in de eredivisie van volgend seizoen, begon maandag met een ontmoeting tussen FC Eindhoven en Almere City (1-0). Later vanavond nemen NAC Breda en MVV het nog tegen elkaar op in hun eerste play-offduel.

De returnwedstrijden in de eerste ronde zijn aanstaande vrijdag en zaterdag, waarbij Willem II en VVV elkaar zaterdagmiddag om 16.30 uur treffen. In de volgende ronde stroomt ook FC Emmen, de nummer zestien van de eredivisie, in.

In de reguliere competitie was VVV nog met een ruime achterstand op Willem II geëindigd. De club uit Venlo besloot het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op de zevende plaats, met tien punten minder dan de nummer vier uit Tilburg.

Twee keer Hornkamp, twee keer Braken

De eerste helft leverde vier doelpunten op, gelijk verdeeld over beide clubs. Willem II begon goed en kwam in de dertiende minuut op voorsprong. VVV-verdediger Robin Lathouwers verspeelde de bal, Lucas Woudenberg zette voor en bereikte Jizz Hornkamp, die met de borst controleerde en van dichtbij scoorde.

Hornkamp, die tot aan deze wedstrijd negen keer het net had gevonden, maakte er ruim twintig minuten later nog een. Deze keer was het raak op aangeven van Elton Kabangu, de clubtopscorer van Willem II met twaalf goals.

Willem II-spits Hornkamp viert feest nadat hij de 2-0 heeft gemaakt

Hoewel Willem II verder nauwelijks kansen creëerde, hadden de Tilburgers duidelijk het betere van het spel. Dat veranderde kort voor rust, toen de thuisploeg zich plotseling terugvocht in de wedstrijd.

Via aanvoerder Sven Braken, die VVV deze zomer gaat verruilen voor KMSK Deinze op het tweede niveau in België, werd de stand weer gelijk getrokken. Zijn eerste doelpunt was het resultaat van een poging van ploeggenoot Nick Venema, die de bal tegen Braken aanschoot en als gevolg daarvan in het doel zag verdwijnen.

In blessuretijd benutte Braken een penalty, die aan VVV was toegewezen na hands van Willem II-captain Pol Llonch.

Meer schade voor Willem II

VVV, dat in 2021 degradeerde uit de eredivisie, zette daarna door. Na ruim een uur kwamen de Limburgers op voorsprong. Braken brak door aan de linkerkant en stelde Venema, die alerter was dan zijn directe tegenstanders, in staat om te scoren.

Na die ommekeer kreeg VVV enkele goede mogelijkheden om verder weg te lopen. Venema was gevaarlijk met een schot van afstand en een kopbal van dichtbij, maar gescoord werd er niet meer. Ook niet door Willem II, dat via Hornkamp nog één grote kans kreeg.