NOS Sport

Afscheid succescoach Bouwer met kritische noot: 'Handbal ligt aan infuus NOC*NSF'

Bouwer: 'Meest tevreden over dat ik tevreden kan terugkijken'

Na ruim vijftig jaar in het handbal zit het erop voor Bert Bouwer. De 71-jarige coach zette afgelopen weekend een punt achter zijn carrière.

Zaterdagavond verloor zijn mannenploeg van Green Park Aalsmeer met 35-29 van Kembit Lions, waardoor hij een plek in de finale om het landskampioenschap misliep. Bij Aalsmeer wordt Bouwer komend seizoen opgevolgd door zijn huidige assistent Wai Wong.

Meiden met een Missie

Bouwer werd vooral bekend als bondscoach van de Nederlandse handbalsters, die onder de noemer 'Meiden met een Missie' volgens het 'Bankrasmodel' rond de eeuwwisseling probeerden het Nederlandse handbal naar een hoger plan te tillen.

Dat lukte aardig, getuige de deelname aan twee EK's en twee WK's tussen 1998 en 2002. Zijn werk wordt ook gezien als de basis waarop latere generaties konden voortborduren met het veroveren van de wereldtitel in 2019 als onbetwist hoogtepunt.

Bouwer, die als speler 136 keer voor Oranje uitkwam, was ook bondscoach van de Japanse vrouwen en werkte onder meer bij de Deense topclub GOG Gudme. Sinds 2017 was hij coach van de mannen van Aalsmeer en aan de hand van Bouwer werd in sporthal De Bloemhof vier keer de landstitel binnen gehaald.

"Ik kan tevreden terugkijken op mijn hele carrière", zei Bouwer zaterdagavond na afloop van de wedstrijd in Sittard. "Van Denemarken, Duitsland en Japan tot aan Nederland. Een prachtige ervaring."

Bouwer kritisch op het Handbal Verbond

Uiteraard werd hem ook gevraagd naar hoe hij aankijkt tegen het hedendaagse vrouwenteam, waar hij op een bepaalde manier grondlegger van is geweest.

"Als ik daarop terugkijk en zie waar het dameshandbal internationaal gezien staat en ook de heren... Daar ben ik trots op. Wat er onder het Nederlands team gebeurt, ben ik niet trots op. De eredivisie bij zowel de dames als de heren is in verval geraakt."

Bert Bouwer coachend tijdens zijn laatste wedstrijd in Sittard

Volgens Bouwer is het Handbal Verbond de verbinding met alle clubs in de eredivisie kwijt. "Dat is de tol die je betaalt als je alles laat afhangen van NOC*NSF. We hangen aan het infuus van NOC*NSF."

'Moeten vaker op televisie komen'

De Nederlandse vrouwen meten zich al jaren met de wereldtop en de Nederlandse mannen hebben ook de weg naar boven gevonden. Begin dit jaar deed het mannenteam voor het eerst in 62 jaar weer mee aan een WK en niet lang daarna werd kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Duitsland veiliggesteld.

Ondanks zijn kritiek kijkt Bouwer wel met veel vertrouwen naar de toekomst van de Nederlandse teams. "Dat zeker wel. Het enige waar ik een beetje over twijfel, is de vijver waaruit de mannen moeten vissen."

"Daar moeten we veel meer aandacht aan schenken. We moeten vaker op televisie komen. De NOS en andere organisaties bepalen wanneer iets op televisie komt, maar wij moeten ervoor gaan zorgen dat we op tv komen wanneer wij dat willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl