NOS Voetbal

AZ blijft in de race om derde plaats met eenvoudige zege bij NEC

Bekijk de samenvatting van NEC - AZ

AZ is door een eenvoudige zege op NEC verzekerd van Europees voetbal volgend seizoen. De ploeg van Pascal Jansen won in Nijmegen met 3-0 en wordt daardoor minstens vierde in de eredivisie, wat plaatsing voor de voorrondes van de Conference League oplevert.

De Alkmaarders maken nog kans op de derde plaats en het bijhorende ticket voor de play-offs van de Europa League. Dan moeten ze volgende week thuis winnen van PSV en hopen op een nederlaag van Ajax bij FC Twente.

Veel brengen

AZ-trainer Jansen was blij met de reactie van zijn ploeg na de uitschakeling in de halve finales van de Conference League van afgelopen donderdag. "Vooral omdat je weet wat we in de benen hebben. We hebben fysiek en mentaal veel moeten brengen."

Bekijk hieronder een gesprek met AZ-trainer Jansen na afloop van de wedstrijd tegen NEC:

AZ-trainer Jansen wil derde plaats: 'Daar gaan we voor'

Na een slappe beginfase won AZ uiteindelijk eenvoudig en kan de blik op de laatste speelronde. "PSV moet minimaal een punt pakken. Ajax kan nog over PSV heen en wij kunnen nog over Ajax heen. Dus dat wordt een spannend weekend volgende week."

Geen supporters

Er waren in het Goffertstadion geen AZ-supporters welkom. De burgemeester van Nijmegen was bang voor herhaling van de rellen bij de Conference League-wedstrijd van de Alkmaarders tegen West Ham United van afgelopen donderdag.

Uit protest tegen die beslissing liet een deel van de NEC-supporters het eerste kwartier ook hun vak leeg.

NEC-supporters protesteerden tegen het weren van AZ-fans

Mogelijk speelde de Europese uitschakeling nog in de hoofden bij AZ, want het begon slecht aan de wedstrijd. Al in de tweede minuut kreeg Pedro Marques, die Landry Dimata in de basis verving, een grote kans voor NEC. De Spanjaard kopte vrij voor doel naast.

Het was meteen de laatste grote kans voor de thuisploeg, die de rest van de wedstrijd vooral op de eigen helft speelde.

Opening

AZ zocht geduldig naar een opening in de NEC-defensie en na een klein half uur werd die gevonden door Jesper Karlsson. Vanaf de kop van het zestienmetergebied plaatste hij de bal in de hoek.

De Zweed schoot op vergelijkbare wijze nogmaals raak, maar die treffer werd op aangeven van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Even later werd het alsnog 2-0 voor AZ. Na een een-tweetje met Vangelis Pavlidis wipte Jordy Clasie de bal over NEC-doelman Jasper Cillessen.

Jordy Clasie maakte de 2-0 voor AZ

De tweede helft leverde hetzelfde wedstrijdbeeld op als de eerste, inclusief een treffer voor Karlsson. Ditmaal scoorde hij met een volley, opnieuw op aangeven van Pavlidis. AZ speelde daarna het duel op z'n gemak uit, terwijl NEC onmachtig was er zelf nog iets van te maken.

Het enige wapenfeit van de Nijmegenaren was een gemene overtreding van Dirk Proper, die aanvankelijk slechts geel kreeg, maar na ingrijpen van de VAR alsnog met een terechte rode kaart kon vertrekken.

In de blessuretijd dacht Pavlidis ook nog een doelpuntje mee te pikken, maar de Griek stond buitenspel en zag zijn treffer afgekeurd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl