Thomas Tuchel
NOS Voetbal

Na tien titels op rij dreigt Bayern alles mis te lopen: 'Het is onverklaarbaar'

Bayern München is op dit moment het lachertje van Duitsland. Na een discutabele trainerswissel heeft de recordkampioen in nog geen twee maanden tijd bijna alles verpest wat er mis kon gaan.

"Het is nog niet over", blijft trainer Thomas Tuchel strijdbaar. "Laten we zien wat er op de laatste speeldag gebeurt."

Sinds Tuchel werd aangesteld als vervanger van Julian Nagelsmann, werd Bayern uit de Champions League en het nationale bekertoernooi geknikkerd. De elfde landstitel op rij leek wel met enige moeite te worden veiliggesteld, maar na de nederlaag tegen RB Leipzig (1-3) lijkt ook die aan de neus van Bayern voorbij te gaan.

De stand in de Bundesliga na de wedstrijden van zaterdag

'Bayern-Horror', kopte de krant Bild.

Er doken foto's op van Bayern-prominenten die hun blik van het voetbal afwendden. Er waren beelden van supporters die ruim voor het laatste fluitsignaal massaal de uitgang van de Allianz Arena opzochten. En natuurlijk ging het over Tuchel, die in twee maanden al meer duels verloor dan Nagelsmann in het hele seizoen tot aan zijn ontslag.

En dus is de oude club van Tuchel ineens favoriet voor het landskampioenschap, het Borussia Dortmund van Donyell Malen en oud-eredivisietopscorer Sébastien Haller.

Donyell Malen en Karim Adeyemi vieren een Dortmund-treffer

"We hadden het in onze handen, maar hebben het weggegeven", analyseerde Tuchel. "Ik heb er geen verklaring voor hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is eigenlijk onverklaarbaar."

Hoewel het wanbeleid van de Bayern-directie als oorzaak wordt aangewezen van de crisis, is Tuchel een makkelijk slachtoffer bij de vernietigende kritieken die zijn elftal krijgt.

Fijntjes wordt Tuchel eraan herinnerd dat hij Leipzig-uitblinker Christopher Nkunku ooit nog als rechtsback opstelde, toen de twee nog samenwerkten bij Paris Saint-Germain. Nkunku maakte nu de 1-2, uit een strafschop. Even later veroorzaakte Noussair Mazraoui er nog een, met een ongelukkige handsbal.

Volgens clubicoon Lothar Matthäus kunnen Oliver Kahn (algemeen directeur) en Hasan Salihamidzic (technisch directeur) een pittige evaluatie van hun werkzaamheden tegemoetzien. "Als ik gehecht zou zijn aan mijn baan, zou ik me zorgen maken. En ik denk dat Oliver en Hasan gehecht zijn aan hun baan."

Geen zinnig woord

Salihamidzic kon geen zinnig woord zeggen over de crisis. "De problemen zitten diep, maar ik kan niet zeggen wat onze problemen zijn. Misschien hebben de spelers een seizoen nodig waarin ze ervaren hoe het is om geen titel te winnen."

Bayern werd de afgelopen tien seizoenen op rij kampioen van Duitsland. Sinds dit seizoen staan Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch, Daley Blind (sinds de winterstop) en Mazraoui er onder contract.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl