Oliver Kahn
NOS Voetbal

Bayern München blijft ook na trainerswissel onrustig: 'Dit hoort bij de club'

Het loopt even niet zo soepel bij Bayern München. De Duitse landskampioen verloor vorige week de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Champions League tegen Manchester City met ondubbelzinnige cijfers: het werd 3-0 voor de Engelsen. Een dreun die niet op zich lijkt te staan; het is onrustig aan de Säbener Strasse.

Eind maart werd trainer Julian Nagelsmann onverwacht de laan uitgestuurd. Voormalig Bayern-spits Roy Makaay kan het ontslag wel begrijpen. "Ik was net zo verrast als iedereen, maar het enige wat ik gezien heb, is dat ze in de competitie een ruime voorsprong weggaven en een punt achterstonden op Dortmund."

Bayern verloor weliswaar de koppositie in de Bundesliga aan Borussia Dortmund, maar de club uit München zat nog in de beker en de Champions League en een overwinning op Dortmund zou alweer genoeg zijn om de leiding in de competitie te heroveren.

Ook Andries Jonker, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, was niet verrast toen Nagelsmann de laan uit werd gestuurd. "Dit hoort bij Bayern, dit gebeurt af en toe. Het is een club waar je moet winnen. Als je niet wint, komt er onrust. Je kan alleen niet altijd winnen, maar het is inherent aan het karakter van de club."

Die zege kwam er ook, maar wel onder een nieuwe trainer. De leiding van Bayern had ingegrepen. Vanwege de resultaten, maar ook relletjes achter de schermen speelden een rol.

Zo werd keeperstrainer Toni Tapalovic, een vertrouweling van aanvoerder en doelman Manuel Neuer, ontslagen en gingen er verhalen rond over een gebrek aan autoriteit van de jonge trainer. En dus werd Thomas Tuchel met succes naar München gelokt.

Klap

Na een belangrijke zege op Dortmund ging het echter van kwaad tot erger in München. Eerst was er het bekerverlies tegen Freiburg en vorige week gingen de Zuid-Duitsers er hard af tegen City, waarna Sadio Mané ook nog een klap uitdeelde aan ploeggenoot Leroy Sané.

De club schorste Mané voor de wedstrijd tegen Hoffenheim van afgelopen weekeinde. Dat duel in de eigen Allianz Arena eindigde in een teleurstellend gelijkspel, maar de schade bleef beperkt omdat concurrent Dortmund evenmin drie punten kon bijschrijven.

Tuchel legde in de persconferentie de klap van Mané uit als een wil om te overtuigen:

Tuchel ziet gedrag slaande Mané niet als problematisch: 'Laat overtuiging zien'

Veel fans van Bayern wijzen inmiddels richting het bestuur en dat is niet zo gek. Er heeft de afgelopen jaren een ingrijpende wisseling van de wacht plaatsgevonden in de top van de club.

Uli Hoeness was veertig jaar lang een prominent gezicht bij Bayern, eerst als algemeen directeur, daarna als president. In 2019 nam Herbert Hainer het stokje over. Twee jaar geleden werd voorzitter Karl-Heinz Rummenigge na bijna twintig jaar vervangen door Oliver Kahn. Ondertussen kreeg Hasan Salihamidzic, die sinds 2017 technisch directeur is in München, ook een bestuursfunctie.

Mia san Mia

Clublegende Lothar Matthäus liet na het wegzenden van Nagelsmann weten dat de oude clubleiders, met Hoeness en Rummenigge als kopstukken, het besluit om de trainer te ontslaan nooit zouden hebben genomen. Bayern zou door die actie rechtstreeks tegen zijn eigen slogan 'Mia san Mia' (Wij zijn Wij) ingaan.

Makaay: "Door de zege op Dortmund staan ze weer voor. Ik heb vier jaar bij Bayern gespeeld en weet dat het een club is die een beslissing neemt als dat nodig is", aldus 'das Phantom'.

Roy Makaay, na wéér een goal voor Bayern München

Twee jaar geleden besloot Hansi Flick, die een seizoen eerder nog de Champions League won met Bayern, te stoppen als hoofdtrainer. Hij werd bondscoach, maar in zijn laatste maanden bij de 'Rekordmeister' werd al gesproken van een machtsstrijd tussen hem en Salihamidzic. Het deed toen al de wenkbrauwen bij veel fans fronsen.

Prijzen

Volgens Makaay is er met Kahn en Salihamidzic aan het roer helemaal niet zo veel veranderd. "In mijn tijd is er ook kort na de winterstop een trainer ontslagen. Het gebeurt over het algemeen niet heel snel, maar ook Niko Kovac werd al vroeg voor Hansi Flick ingeruild. De druk is altijd groot, want er wordt gewoon geacht dat er prijzen gewonnen worden."

Van een aardverschuiving in het bestuur was ook geen sprake volgens de voormalig topspits. "In de laatste twee jaar van Rummenigge liep Kahn al mee om het stapje voor stapje over te nemen. Bij Bayern zijn oud-spelers vaak bij de organisatie betrokken en deze heren zijn geleidelijk in hun posities gerold."

Andries Jonker en Louis van Gaal in dienst van Bayern München

Jonker werkte tussen 2009 en 2012 bij de club uit Beieren. Eerst als assistent van Louis van Gaal, daarna kort als interim-trainer en vervolgens nog als coach van het tweede elftal.

Net als Makaay wil Jonker niet naar het nieuwe bestuur wijzen. "Het ligt in de lijn van Bayern München. Dit soort beslissingen horen bij de club, wie er ook aan het roer staat. Je moet winnen, en dat maakt ze zo sterk. Iedereen weet dat, ook degene die aan de klus begint."

Landstitel prioriteit

Chaos of niet, als er vanavond niet gestunt wordt tegen Manchester City, rest voor Bayern alleen nog de Bundesliga om een prijs binnen te halen. Hoe moet het nu verder met de club die na tien landskampioenschappen op rij eigenlijk geen genoegen meer kan nemen met 'slechts' de kampioensschaal?

Mei 2022: Robert Lewandowski showt de kampioensschaal

"De landstitel blijft prioriteit", zegt Makaay. "De Champions League is voor veel clubs het doel, maar is ook de moeilijkste prijs om te winnen. Daarnaast zit Bayern ook aan de moeilijke kant van het schema, met eerst Paris Saint-Germain, nu City en daarna eventueel Real Madrid. Het maakt wel verschil tegen wie je eruit vliegt."

Mocht Bayern ook de landstitel mislopen, dan komt er voor het eerst sinds 2012 weer een andere kampioen in Duitsland. Volgens Jonker zou het levendigheid brengen, "maar aan de andere kant gedijt het Duitse voetbal ook bij het succes van Bayern. Het is uiteindelijk misschien wel de grootste club van Europa. Ik denk dat het Duitse voetbal daar in alle opzichten geweldig van profiteert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl