Deelnemers aan de G7-top in Hiroshima
NOS Nieuws

China doet beklag bij gastland Japan over verklaringen op G7-top

China zegt zich sterk te verzetten tegen verklaringen van de G7 en heeft zijn beklag gedaan bij gastland Japan. De landen van de G7 bemoeien zich met binnenlandse aangelegenheden van China, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de G7-top in Japan werd de groeiende invloed van China op de ontwikkeling van de wereldwijde economie een zorg genoemd. De G7-landen zeggen onder meer dat ze willen blijven samenwerken met China, maar ook dat ze hun afhankelijkheid van het land willen verminderen.

De toorn van de Chinezen richt zich niet alleen beschuldigingen van economische dwang, maar ook op kritiek van de G7 op de Chinese claim op Taiwan, de militaire oefeningen die China deed bij Taiwan en de omgang met mensenrechten. Een woordvoerder beschuldigde de G7 ervan China "te besmeuren en aan te vallen".

'Dubbele insluiting'

De G7 drong er verder bij China op aan om meer druk uit te oefenen op Rusland voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov herhaalde de Russische kritiek dat het Westen Oekraïne gebruikt als middel om Rusland te verslaan en uit te schakelen op het geopolitieke toneel. Hij zei dat de G7 zich richt op "dubbele insluiting" van Rusland en China.

Volgens Lavrov oefent het Westen druk uit op landen om de handels- en economische banden met Rusland te verbreken. Maar Moskou krijgt steun van veel bondgenoten, aldus Lavrov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl