NOS Nieuws

'Haal forensische jeugdhulp weg bij gemeenten'

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) pleit er voor om forensische jeugdhulp weg te halen bij gemeenten en weer landelijk in te kopen. Dat meldt KRO-NCRV-programma Pointer. Door landelijk in te kopen moeten meer jongeren die in aanraking komen met justitie sneller worden geholpen.

In meer dan de helft van de gevallen wordt die hulp nu niet gegeven. De inkoop van de jeugdhulp en -zorg ligt sinds 2015 bij de gemeenten. Elke gemeente voert sindsdien het eigen inkoopbeleid.

Meer dan crimineel verleden

"Het belangrijkste doel van het jeugdstrafrecht is dat jeugdigen de kans krijgen hun leven te beteren. Dat doel wordt nu vaak niet behaald", zegt RvdK-directeur Mirjam Zeevaart tegen Pointer.

De RvdK adviseert de kinderrechter over de mogelijke straf en over de hulp die een jongere het beste kan krijgen. De kinderrechter neemt in de meeste gevallen het advies over. Zeevaart zegt dat de opgelegde hulp vervolgens vaker niet dan wel wordt uitgevoerd.

"De gemeenten moeten die zorg inkopen, maar doen dat niet altijd even goed", zegt Robbert ter Weijden van Pointer in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan duurt het of heel lang voordat ze die zorg krijgen of ze krijgen het zelfs niet."

De hulp die wordt opgelegd aan de doelgroep is bijzonder specialistisch, zegt Ter Weijden. "Het zijn jongeren die meer dan alleen een crimineel verleden hebben. Ze groeien op met geweld en drugsgebruik en daar zit ook veel psychische problematiek achter."

Verschraling zorgaanbod

In het jeugdstrafrecht is juist het doel om jongeren niet terug te laten keren in de criminaliteit. Als 'jonge dader', zoals de jongeren genoemd worden, kun je nu het beste wonen in de grote steden. Die hebben meer te maken met jeugdcriminaliteit en kopen daardoor ook meer specialistische zorg in.

Door landelijk in te kopen, zoals de Raad wil, maakt het niet uit waar iemand woont, zegt Ter Weijden. "Dan is er zorg voor alle jongeren die dat nodig hebben. Een ander voordeel is dat zorgaanbieders verzekerd zijn van klanten. Nu gaan er zorgaanbieders failliet omdat ze te weinig afnemers hebben. Het gevolg is verschraling van het zorgaanbod."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl