Minister-President Mark Rutte staat bij Villa Ockenburgh de pers te woord na een overleg over het landbouwakkoord.
NOS NieuwsAangepast

Geen landbouwakkoord na hele nacht onderhandelen, 'gaat nog weken duren'

Ondanks een overleg van bijna 24 uur zijn het kabinet en boerenorganisaties nog niet tot een landbouwakkoord gekomen.

Een belangrijk twistpunt is hoeveel geld er beschikbaar gesteld wordt aan de boeren voor natuurbeheer.

"Het was een lange dag, we zijn ook wel moe. We zijn echt verder gekomen, maar we zijn er nog niet", zei landbouwminister Adema, toen het overleg iets voor half acht in de ochtend werd afgebroken. "Er zijn punten waar we best nog stevig over moeten spreken en daar nemen we toch nog even de tijd voor."

Doorrekening PBL

"We willen een voldragen akkoord hebben en ook een akkoord met draagvlak. Daar hebben we allemaal belang bij.", zei Adema. Een deadline wilde Adema niet noemen, maar hij gaf wel aan dat het nog weken gaat duren.

Adema zei dat er wel een pakket maatregelen klaar ligt dat moet worden beoordeeld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). "We weten dat de doorrekening van het PBL een week of twee, drie duurt. Zolang hebben we dus de tijd om door te spreken met elkaar."

Sjaak van der Tak, voorzitter van landbouworganisatie LTO, deelde een statement met de belangrijkste geschilpunten op Twitter:

De partijen zijn het ook nog niet eens over de bescherming van boeren die door willen gaan en de legalisering van PAS-melders, boeren die buiten hun eigen schuld werken zonder natuurvergunning.

Dat geldt ook voor de groep interimmers, een groep die zich binnen en buiten de agrarische sector begeeft en die om uiteenlopende redenen geen of geen actuele vergunning heeft.

Ten slotte benoemt Van der Tak grondgebondenheid. Bij een grondgebonden melkveehouderij zorgt de boer voor een zogenoemde gesloten voer-en mestkringloop. Voer en mest komen van het land en het vee van de boer of uit de buurt van de boerderij.

Andere partijen eerder weg

Op landgoed Villa Ockenburgh in Den Haag waren kabinet en boerenorganisaties sinds gisterochtend in overleg over de toekomst van de landbouw. Ook premier Rutte schoof aan het begin van de nacht aan bij het overleg in een ultieme poging om tot een akkoord te komen.

Minister Adema werd na afloop gevraagd waarom dat nodig was. "Omdat het hier gaat om hele grote belangrijke thema's voor de agrarische sector. Het is soms belangrijk dat ook de minister-president even aanschuift omdat het ook kabinetszaken zijn."

Halverwege de nacht verlieten andere partijen die betrokken zijn bij het landbouwoverleg, zoals vertegenwoordigers van provincies, natuurorganisaties en supermarkten, het pand. Toen werd zeker dat er vandaag geen alomvattend landbouwakkoord meer zou komen.

Het kabinet praat al sinds december met meerdere organisaties over de toekomst van de boeren. Om de natuur te beschermen en te herstellen wil het kabinet de stikstofneerslag in 2030 flink hebben teruggedrongen. Ook moeten zo'n 3000 'piekbelasters' een aanbod krijgen in ruil voor het terugbrengen van hun uitstoot.

Tegelijkertijd wil het kabinet met een plan komen voor boeren die willen verduurzamen, verplaatsen of stoppen. Daarvoor moet het landbouwakkoord de basis vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl