Turkije stevent af op tweede verkiezingsronde, nog geen officiële uitslag
De uitslag van de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen laat nog op zich wachten. Rond 07.30 uur Nederlandse tijd was zo'n 98 procent van de stemmen geteld. De huidige president Erdogan gaat met 49,35 procent aan de leiding. Oppositieleider Kilicdaroglu stevent af op 45 procent van de stemmen. Dat zou betekenen dat er een tweede ronde moet komen.
Met bijna alle stemmen geteld lijkt er ook ruim 5 procent naar de derde kandidaat, de nationalistische Ogan, te gaan. Mocht er een tweede ronde komen, dan komen zijn stemmen vrij.
De laatste cijfers worden gemeld door Turkse nieuwssites, waarvan de meeste regeringsgezind zijn. Rond 12.30 uur Nederlandse tijd was er nog geen definitieve uitslag. Het is niet duidelijk wanneer de Turkse kiescommissie die bekendmaakt.
Beide politici lieten zich vannacht zien aan hun aanhangers en het land. President Erdogan hield om 01.00 uur op het balkon van zijn partijkantoor in Ankara een toespraak. Hij eiste de overwinning niet op, maar zei wel dat hij het beter had gedaan dan zijn rivaal.
Erdogan beschreef de verkiezingsdag als "een feest van de democratie" en zei dat hij een eventuele tweede stemronde zal accepteren. Die wordt over twee weken gehouden als geen van de kandidaten in de eerste ronde 50 procent van de stemmen haalt.
Oppositieleider Kilicdaroglu riep rond middernacht zijn aanhangers op om tot het einde van het tellen in de stembureaus te blijven. Later zei ook hij een eventuele tweede stemronde te zullen accepteren en hij voegde daaraan toe dat Erdogan "niet het gewenste resultaat bereikt heeft".
Al snel nadat de stembureaus hun deuren hadden gesloten kwamen Turkse media met de eerste resultaten naar buiten. Erdogan ging de eerste uren sterk aan kop, maar de oppositie trok dit in twijfel: een woordvoerder zei dat de staatsmedia doelbewust eerst de uitslagen bekendmaakten uit gebieden waar Erdogan relatief veel steun krijgt.
De resultaten van de regeringspartij en de oppositie liepen in de loop van de avond sterk uiteen. Bij staatsmedia liep Erdogan flink voor, maar volgens de oppositie was het een nek-aan-nekrace. Een verklaring daarvoor is dat regeringsgezinde waarnemers bij stembureaus bezwaar aantekenen als de oppositie aan kop gaat, waardoor die uitslagen niet meteen in de officiële resultaten terechtkomen. De Turkse kiescommissie gaf gisteravond en vannacht ook tussenstanden door.
Ruim 64 miljoen Turken mochten hun stem uitbrengen voor de presidents- en parlementsverkiezingen, die de koers van het land voor de komende jaren zullen bepalen. Het zijn de spannendste verkiezingen in jaren: voor het eerst vormt de oppositie onder leiding van Kilicdaroglu een bedreiging voor de president. Zes oppositiepartijen schaarden zich achter de 74-jarige leider van de CHP, de grootste oppositiepartij.
De belangrijkste verkiezingsbelofte van Kilicdaroglu is om de democratie in het land te herstellen en weer een onafhankelijke rechtspraak in te voeren. Onder Erdogan brokkelde de rechtsstaat af en werd de persvrijheid steeds verder ingeperkt.
Een ander groot thema is de torenhoge inflatie door mismanagement van de regering.