NOS NieuwsAangepast

Deense omroep ontdekt Russische nep-protesten in Europa, ook in Nederland

De Russische regering organiseert nep-protesten in een aantal Europese steden, onder andere in Nederland. Dat meldt onder meer de Deense publieke omroep DR. De nep-protesten moeten verdeeldheid in Europa veroorzaken over de oorlog in Oekraïne, zou blijken uit gelekte documenten van Russische inlichtingendiensten.

Bij protesten in tien Europese steden zijn steeds dezelfde Russische mannen te zien met dezelfde protestborden. Zo stond er bij het klimaatprotest in Den Haag in januari een man die een bord vasthield met een oproep om te stoppen met het sturen van wapens naar Oekraïne. Diezelfde man stond ook bij een protest in Brussel.

  • DR
    De nep-demonstrant in Den Haag en Brusssel
  • DR
    Demonstraties

DR heeft in samenwerking met een aantal andere Europese media, waaronder de Franse krant Le Monde, tien van zulke nep-protesten achterhaald. Ze vonden allemaal plaats in de periode van december vorig jaar tot maart dit jaar. De mannen met protestborden zijn gezien in Den Haag, Parijs, Brussel en Madrid.

'Massaal bezocht'

De nep-demonstranten werden telkens gefotografeerd met andere demonstraties op de achtergrond, zoals een demonstratie van zorgpersoneel in Brussel, en een protest in Parijs tegen de Franse pensioenhervormingen.

De foto's van de 'demonstraties' moesten het doen lijken alsof de neppe pro-Ruslanddemonstraties massaal werden bezocht. Ze werden vervolgens verspreid op sociale media, onder meer in Facebook-groepen en op YouTube.

In het uitgelekte rapport van de Russische inlichtingendienst staat dat de foto's een "enorm succes" zijn. Maar de berichten op sociale media die Le Monde heeft ingezien, hebben geen of weinig likes en reacties gekregen, schrijft de krant.

DR en Le Monde hebben met enkele mannen die meededen aan de nep-demonstraties contact opgenomen, maar ze wilden niet reageren op vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl