NOS Voetbal

Van Bronckhorst over oplopende kampioensstress: 'Doet veel met de stad'

Precies zes jaar geleden, op 7 mei 2017, in het hetzelfde stadion als nu, het Van Donge & De Roo Stadion, kon Feyenoord landskampioen worden door van Excelsior te winnen. Toen ging het mis. Kampioensstress, aldus toenmalig trainer Giovanni van Bronckhorst.

"Het mentale gedeelte, omdat je ziet wat het met een stad doet", maakte het volgens Van Bronckhorst lastig. Feyenoord wachtte al achttien jaar op een titel. "De deceptie was enorm." Een week later kwam het tegen Heracles Almelo (3-1 zege) alsnog ruimschoots goed.

Door de zege van PSV kan Feyenoord vanmiddag tegen Excelsior nog niet officieel kampioen worden, maar bij winst kan alleen een wonder de Rotterdammers van de titel houden.

Voorbereiding op kampioenschap

Van Bronckhorst denkt nog weleens terug aan de avond voor de wedstrijd tegen Excelsior. "De stad was al bezig met de voorbereiding op het kampioenschap. Ik had al vaker een titel meegemaakt, maar voor sommige spelers was het de eerste keer."

"Op trainingen was het ook ongelofelijk druk langs de kant. Iedereen werkte al naar een kampioenschap toe. Als je ook zag hoe we bij Excelsior aankwamen", denkt Van Bronckhorst terug aan de opkomst van de vele supporters. "Het duurde een kwartier voordat we überhaupt het stadion in konden."

Trainer Giovanni van Bronckhorst verliest met Feyenoord bij Excelsior

"Dat gaf al aan wat ons te wachten stond. Wat het deed met de mensen en met ons als staf en spelers." Of de druk voor Feyenoord nu te groot was of Excelsior dodelijk effectief, uiteindelijk stond er een 3-0 eindstand op het bord. Achtervolger Ajax naderde tot op één punt.

Boottocht en lunch

"Ik belde de spelers 's avonds op", kijkt Van Bronckhorst terug. "Omdat ik net als de spelers de teleurstelling voelde. We hadden een kans gemist om kampioen te worden. Je weet dat een week later die kans er weer is en dat wilde ik ze persoonlijk vertellen. Eigenlijk was al heel snel de blik op Heracles."

"De mentale frisheid was belangrijk. We hebben die week een normale voorbereiding gehad, maar hebben ook een boottocht gemaakt met elkaar en samen geluncht. Om de stress weg te halen." De laatste trap naar verlichting kwam van Dirk Kuijt. Hij opende binnen een minuut de score tegen Heracles.

"Het was supermooi. We hadden niet alleen die teleurstelling van de week ervoor, maar van achttien jaar zonder kampioenschap. Ik werd voor het eerst kampioen met Feyenoord. Voor iedereen die van kinds af aan bij een club opgroeit, is het kampioenschap het mooiste."

Van Bronckhorst over kampioensstress in 2017: 'Ja, dat deed wat met spelers'

Van Bronckhorst ziet overeenkomsten tussen zijn kampioensploeg en de huidige formatie van trainer Arne Slot. "Een team dat er voor gaat en een drive heeft dat elke week te laten zien. Dat zit ook een beetje in het dna van Feyenoord: de strijd die we leveren. Dat gaat dit jaar gepaard met goed voetbal."

"We hadden elke week iemand anders die het verschil maakte. Eric Botteghin met zijn kopbal tegen PSV, Jens Toornstra met zijn goal tegen Utrecht, Dirk Kuijt in de laatste wedstrijd met een hattrick. Mooier kan je het niet verzinnen. Berghuis met zijn twee goals tegen Zwolle, waardoor we uiteindelijk met een puntje kampioen werden."

Giovanni van Bronckhorst met de kampioensschaal in 2017

"Het is mooi om elke week iemand anders te zien schitteren. Dat is ook een parallel met nu. Er is elke keer iemand anders die het verschil maakt. Giménez, Idrissi, Jahanbakhsh of Kökcü. Pedersen met zijn winnende goal tegen AZ. Dat is mooi om te zien."

Verstandige keuze

Van Bronckhorst roemt vooral trainer Slot en hoe hij de vele nieuwe spelers heeft weten in te passen. "Die weten heel snel wat het is om voor Feyenoord te spelen. Dat stralen ze uit sinds het begin van het seizoen. De coach heeft daar de meeste invloed op. Dus dat is het grootste compliment."

Van Bronckhorst over eventueel vertrek Slot: 'Hij zal verstandige keuze maken'

"Feyenoord staat terecht bovenaan. Ik denk dat ze het meest constant hebben gepresteerd. Feyenoord steekt er dit seizoen ver bovenuit." Van Bronckhorst koos er na zijn titel voor om te blijven en met Feyenoord de Champions League in te gaan. Hij hoopt dat Slot hetzelfde doet.

"Ook Slot kan nu voor het eerst met Feyenoord de Champions League in. Dat is iets moois om mee te maken, maar het is logisch als er nu belangstelling komt. Elke trainer maakt daar zijn afweging in. Ik vind Arne een hele verstandige man, die ook zijn keuzes verstandig maakt. Dat zal hij nu ook doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl