Mac Allister viert zijn late treffer met het thuispubliek

Brighton pakt via penalty in 99e minuut volle buit tegen Manchester United

In de halve finale van de FA Cup lukte het Brighton & Hove Albion niet om Manchester vanaf elf meter te verslaan. Maar donderdagavond in de competitie wel. Een domme handsbal van verdediger Luke Shaw werd de ploeg van de Nederlandse trainer Erik ten Hag fataal. De Argentijn Alexis Mac Allister schoot de thuisclub in de 99ste minuut naar een 1-0 overwinning.

Het was de tweede ontmoeting in korte tijd tussen de nummer acht en vier op de ranglijst in de Premier League. Ruim anderhalve week geleden stonden ze tegenover elkaar in de halve finale van de FA Cup.

Op Wembley werd toen in de reguliere speeltijd en verlenging niet gescoord, waarna Manchester United de penalty's beter nam. Na zes rake strafschoppen aan beide kanten, was het eerst Solomon March die voor Brighton & Hove Albion miste. Vervolgens schoot de Zweed Victor Lindelöf de ploeg van Ten Hag naar de finale.

Wout Weghorst speelde vanaf de 80e minuut mee

Eerder dit seizoen verpestte Brighton & Hove Albion diens debuut als hoofdcoach van de Mancunians door op Old Trafford met 1-2 te winnen, dankzij twee goals van Pascal Gross.

Deze Duitse middenvelder, al goed voor zes doelpunten tegen Manchester, ontbrak met 'een lichte blessure', net als Joël Veltman die in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Wolverhampton uitviel met een hamstringissue. Teamgenoot Jean Paul van Hecke begon op de bank, net als Wout Weghorst en Tyrell Malacia bij United. Alleen Weghorst deed de laatste tien minuten van het duel mee.

Levensgrote kansen in beginfase

Brighton is bezig aan een goed seizoen en heeft met nog zes duels te gaan de vijfde plek nog in het vizier die recht geeft op de groepsfase van Europa League. Manchester aast op een plek bij de eerste vier, goed voor deelname aan de Champions League.

Het duel was amper bezig of beide teams hadden al een levensgrote kans om de score te openen om zeep geholpen. Voor Manchester schoof Antony de bal naast, waarna Mitoma namens de thuisclub na een foute pass van Lindelöf de bal in het gezicht van doelman De Gea schoot.

Oud-Ajacied Antony kwam goed weg met geel

Mitoma was veruit de meeste actieve en gevaarlijke man bij de ploeg van de Italiaanse coach Robert De Zerbi. Tien minuten na rust brak hij uit op links, maar produceerde een raar wippertje in plaats van vol uit te halen. Casemiro knalde halverwege de tweede helft van afstand hard over voor de thuisclub.

Antony ontsnapt aan rood

Ex-Ajacied Antony ontsnapte aan rood toen hij voor eigen rechter ging spelen na een niet gegeven vrije trap en zich uitleefde op de enkels van Mac Allister. Scheidsrechter Marriner hield het wonderbaarlijk genoeg bij een gele kaart. Uit voorzorg wisselde Ten Hag hem.

Solomon March kreeg als invaller nog de kans om revanche te nemen voor de gemiste penalty en de bekeruitschakeling. De man van zeven goals in de laatste tien duels schoot net naast. De Gea redde in de slotfase nog fantastisch op schoten van Mac Allister en Caicedo.

Zo leek het net als in de halve finale van de FA Cup uit te draaien op 0-0 na negentig minuten. Totdat ver in de blessuretijd Marriner met hulp van de VAR een handsbal van Shaw constateerde, waarna wereldkampioen Mac Allister het vonnis over Manchester United velde.