Jan-Lennard Struff
NOS SportAangepast

Struff verrast Tsitsipas in Madrid, Sabalenka en Swiatek naar vrouwenfinale

Stefanos Tsitsipas heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finales van het masterstoernooi van Madrid. De als vierde geplaatste Griek verloor in drie sets van de Duitser Jan-Lennard Struff: 6-7 (5), 7-5, 3-6.

Tsitsipas moest eerder in het toernooi tegen Dominic Thiem en Sebastian Baez al diep gaan om de winst te pakken. Tegen Struff, die als 'lucky loser' het hoofdtoernooi bereikte in Madrid, kwam hij een set achter, toen de Duitser toesloeg in de tiebreak. In de tweede set brak de Griek op 5-5 door de service van Struff en serveerde daarna de set uit.

Goede passeerslagen

Struff herpakte zich echter in de derde set. Hij won zijn eigen servicebeurten ondanks breakkansen voor zijn tegenstander en sloeg met enkele goede passeerslagen toe op 2-1 en liep vervolgens uit naar 4-1.

In een lange game hield Struff zijn opslag en mocht hij op 5-3 gaan serveren voor de zege. Op zijn tweede matchpoint sloeg hij toe.

Zijn volgende tegenstander is Aslan Karatsev, die zich ten koste van Zhang Zhizhen bij de laatste vier voegde. De Rus Karatsev, die zich via het kwalificatietoernooi plaatste voor het graveltoernooi, won met 7-6, 6-4 van de nummer 99 van de wereld.

Zhang Zhizhen

Zhang schreef deze week historie door als eerste Chinees ooit de kwartfinales van een masterstoernooi te bereiken. Daarbij versloeg hij niet de minste tegenstanders. Met zeges op Denis Shapovalov, Cameron Norrie en Taylor Fritz won hij respectievelijk van de nummers 27, 11 en 8 van de wereld.

In de wedstrijd tegen Karatsev miste Zhang in de eerste set vier breekkansen en in de tiebreak gaf hij een 3-0 voorsprong weg. De Rus, die 121ste staat op de wereldranglijst, brak Zhang snel in de tweede set en gaf de Chinees geen kans op herstel.

Alcaraz al door

Woensdag werden er in Madrid al twee kwartfinales gespeeld. Daarin wist Carlos Alcaraz zich ten koste van Karen Chatsjanov te plaatsen voor de laatste vier en was Borna Coric te sterk voor Daniel Altmaier.

Aryna Sabalenka bereikte in het vrouwentoernooi de finale. De 24-jarige tennisster uit Belarus was in twee sets te sterk voor de Griekse Maria Sakkari: 6-4, 6-1.

Aryna Sabalenka

Sabalenka, als tweede geplaatst in Madrid, treft in de eindstrijd de nummer 1 van de wereld, de Poolse Iga Swiatek. Die nam het in de andere halve finale op tegen Veronika Koedermetova uit Rusland. Swiatek won vrij eenvoudig in twee sets met 6-1, 6-1.

Voor Sabalenka is het de vijfde finale van 2023. Ze won eerder het toernooi van Adelaide en de Australian Open. Voor Swiatek is het haar vierde finale van het jaar, zij won het WTA-toernooi van Stuttgart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl