Duitse banken zetten lijm in tegen Nederlandse plofkrakers
De Duitse Sparkassen-banken gaan hun geldautomaten beveiligen met lijm. De spaarbanken doen dat om de explosieve toename van plofkraken door met name Nederlandse bendes tegen te gaan, zegt bestuursvoorzitter Joachim Schmalzl in de krant Handelsblatt.
Criminelen uit Nederland richten hun pijlen op het buurland sinds de inhoud van Nederlandse geldautomaten bij een plofkraak kan worden vernietigd. Na de invoering van deze nieuwe beveiliging eind 2020 daalde het aantal plofkraken vorig jaar naar negen, terwijl voor die tijd bijna dagelijks een plofkraak plaatsvond. Ook staan de automaten nu doorgaans 's nachts uit.
Duitsland kampt daarentegen juist met een recordaantal plofkraken. Met 496 aanslagen bliezen criminelen - volgens de Duitse politie veelal afkomstig uit Nederland - vorig jaar gemiddeld meer dan eens per dag een geldautomaat op. 211 automaten daarvan waren van Sparkassen-banken, schrijft Handelsblatt.
Ook dit jaar blijft het aantal plofkraken hoog. Zo was het vannacht in Duitsland twee keer raak, in het nabij Enschede gelegen Gronau en in Mönchengladbach, niet ver van Roermond. Bij beide aanslagen lagen stukken glas en delen van de gevel tot op tientallen meters verderop, melden lokale media. De politie is op zoek naar twee Nederlandse daders.
Lijm als beveiligingsmiddel
De Duitse centrale bank, de Bundesbank, gaf onlangs toestemming om de automaten met nieuwe technieken te beveiligen. De techniek die Sparkassen wil gebruiken spuit de biljetten in de kluislade na een explosie vol met lijm. Hierdoor wordt het geld niet alleen onbruikbaar, maar wordt het ook aan elkaar gelijmd tot een klomp. Op die manier kunnen bendes het ook niet meer in het buitenland omwisselen bij louche geldwisselkantoren.
Of de lijmbeveiliging de plofkrakers massaal zal afschrikken, durft Schmalzl niet te voorspellen. "Dit lost het probleem natuurlijk niet volledig op. Het is geen wondermiddel."
De Duitse Sparkassen-banken vrezen een scenario waarin betere beveiliging leidt tot nóg zwaardere explosieven "in de hoop dat niet alle biljetten volledig aan elkaar worden gelijmd". Met de explosieven die nu worden gebruikt kost het volgens Schmalzl momenteel al anderhalf jaar voor een bankkantoor weer open kan na herstelwerkzaamheden.
Een soort stalen kas rond een geldautomaat wordt in Duitsland gezien als optie om zowel de plofkraken als de gevolgen van een explosie tegen te gaan.