Een geldautomaat in Berlin
NOS Nieuws

Waarom plofkrakers het hier voor gezien houden en toeslaan in Duitsland

Nederlandse plofkrakers slaan steeds vaker toe in Duitsland. Dat werd vanochtend opnieuw duidelijk toen de Duitse politie bekendmaakte dat in Nederland en België negen mensen waren aangehouden die worden verdacht van ten minste vijftig plofkraken in Duitsland. Dat land - waar contant geld nog volop rondgaat - blijkt voor criminelen een vruchtbaarder werkgebied dan Nederland.

De recherche van de politie-eenheid Midden-Nederland deed de afgelopen maanden samen met collega's van de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg onderzoek naar de plofkraken op geldautomaten. De aangehouden verdachten hebben volgens de politie in München behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense nationaliteit.

In Nederland loopt het aantal plofkraken de laatste jaren flink terug. In 2019 was het 71 keer raak bij geldautomaten, in 2022 sloegen criminelen hier nog maar vier keer toe. Daarentegen werd in Duitsland vorig jaar een recordaantal geldautomaten opgeblazen. Volgens de krant Welt Am Sonntag waren tot begin december al zeker 450 automaten doelwit van een plofkraak.

Het grote verschil tussen de landen komt doordat in Nederland verschillende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om plofkraken tegen te gaan, in tegenstelling tot in Duitsland.

Liever met cash

Waar Nederlanders tegenwoordig vaak pinnen, blijven Duitsers graag met muntgeld of biljetten betalen. En dat zie je terug in het aantal geldautomaten. Dat daalde in ons land tussen 2008 en 2022 van 55 automaten per 100.000 inwoners naar 28 automaten per 100.000 inwoners. In Duitsland nam dat aantal in die tijd nauwelijks af.

Het aantal geldautomaten in Nederland en Duitsland per 100.000 inwoners over de jaren heen

Het aantal plofkraken in Nederland daalde de afgelopen jaren vooral doordat de meeste geldautomaten sinds eind 2020 tussen 23.00 uur en 07.00 uur gesloten zijn, zegt Margo van Wijgerden, woordvoerder bij Geldmaat. Dit bedrijf nam de afgelopen jaren de exploitatie van alle geldautomaten van banken in Nederland over. "In uitgaansgebieden zijn nog wel wat automaten open, maar ook daar tot 01.00 uur of 02.00 uur."

's Nachts kunnen criminelen dus alleen aan de buitenkant van een geldautomaat explosieven bevestigen, zegt Van Wijgerden. Een explosief in de automaat gooien is dan niet mogelijk. "Dat is heel effectief gebleken", zegt Van Wijgerden. Afgelopen jaar slaagden criminelen er slechts één keer in om de ruimte te raken waar het geld lag opgeslagen. "Maar dat geld was ook niet meer bruikbaar omdat er brand was ontstaan."

Daarnaast zijn Nederlandse geldautomaten beveiligd met inkt- en lijmcapsules. Als plofkrakers erin slagen om bij het geld te komen, ontploffen deze capsules en is het geld niet meer bruikbaar.

De geldautomaten in Duitsland zijn minder goed beveiligd. Veiligheidsmaatregelen doorvoeren is daar bovendien een stuk lastiger omdat er meer bankpartijen en meer eigenaren van automaten zijn. Wel wordt in Duitsland nagedacht om een wet in te voeren die eigenaren van geldautomaten verplicht om veiligheidsmaatregelen door te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl