Ravage na een plofkraak in Westervoort in 2020
NOS Nieuws

Steeds meer plofkraken op geldautomaten: 'Het zijn de moderne bankovervallen'

Het aantal plofkraken op geldautomaten in Europa neemt volgens Europol drastisch toe. Ook worden de gebruikte explosieven zwaarder en gevaarlijker.

"Er worden steeds vaker extreem zware explosieven gebruikt, waardoor zelfs gebouwen instorten en onschuldige mensen omkomen", zegt een woordvoerder tegen het Duitse persbureau DPA.

Volgens Europol is de toename te zien in veel Europese landen, zoals Duitsland, Zuid-Europa en de Baltische Staten. Goed georganiseerde criminele bendes zijn gespecialiseerd in dit soort plofkraken en gaan vaak internationaal te werk.

Stijging verwacht in Duitsland

Zo kwam ongeveer de helft van de verdachten van aanslagen in Duitsland in 2021 uit Nederland, meldt DPA. Exacte cijfers voor heel Europa zijn nog niet beschikbaar, aangezien EU-lidstaten alleen grensoverschrijdende zaken melden aan de Europese politieautoriteit.

"Het zijn de moderne bankovervallen", zegt de woordvoerder. Onschuldige burgers lopen volgens Europol ook steeds vaker gevaar door plofkraken. De daders zijn uiterst gewetenloos, zegt de woordvoerster. "Ze zijn niet geïnteresseerd in mensen, het gaat ze alleen om geld."

In Duitsland, waar ook vaak criminelen met de Nederlandse nationaliteit opereren, registreerde de federale recherche vorig jaar 287 gevallen. Het jaar daarvoor, toen er veel reisbeperkingen golden vanwege de coronacrisis, waren het er 268. Dit jaar wordt er opnieuw een sterke stijging verwacht.

Geldautomaten weren

In Nederland waren in september al net zoveel plofkraken geregistreerd als heel vorig jaar. Vooral Amsterdam werd getroffen door krachtige explosies in woonwijken.

Volgens de Amsterdamse burgemeester Halsema is de gemeente al een tijdje bezig om geldautomaten op risicovolle plekken in de stad uit de gevels te verwijderen. Wettelijk gezien mag een gemeente dit niet zomaar doen. Op dit moment kan de gemeente banken ook niet dwingen geldautomaten te verwijderen, maar de burgemeester wil die bevoegdheid wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl