Inter Visual Studio
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Ravage na plofkraken in Amsterdam en Schiedam

In Amsterdam en Schiedam zijn vannacht plofkraken geweest. Na de plofkraak in Amsterdam zijn enige tijd twintig woningen ontruimd, maar de bewoners mogen inmiddels weer naar huis.

Het is voor Amsterdam de tiende explosie in vier weken tijd, en de zesde ontploffing in de maand augustus. Daarbij werden meerdere deuren, ramen en geldautomaten opgeblazen. Panden werden door de knallen flink beschadigd.

Het past volgens AT5 binnen een trend die de politie begin augustus al signaleerde, namelijk dat het aantal explosies in de stad het afgelopen half jaar was toegenomen.

Door de politie werd vannacht onderzocht of er nog een explosief in het pand is:

Veel schade na plofkraak in Amsterdam

Beide plofkraken gebeurden vannacht rond 05.00 uur. Omwonenden en buurtbewoners in Amsterdam Nieuw-West spreken tegenover AT5 van minstens drie keiharde knallen, die tot ver in Osdorp te horen waren. De ravage is flink.

Rond 08.15 uur ontruimde de politie twintig omliggende woningen, meldt NH Nieuws. Rond 10.15 uur was het gebied door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD veilig verklaard en konden de bewoners weer terug naar huis. Wel moeten een aantal bewoners het nog doen zonder stroom. Een gebiedsbouwkundige is op weg om het gebouw te checken.

De politie doet onderzoek. Er raakte niemand gewond. Volgens de politie zagen getuigen twee personen op een scooter wegrijden. In de omgeving is naar hen gezocht, maar ze zijn niet meer gevonden. De politie roept getuigen of mensen die beelden van de plofkraak hebben, op zich te melden.

Twee personen op een scooter

De plofkraak in Schiedam vond plaats naast een supermarkt in een winkelcentrum. Omwonenden zeggen tegen de regionale omroep Rijnmond dat ze rond 05.30 uur een grote klap hoorden. Volgens ooggetuigen is de schade aan het pand groot.

Ook voor deze plofkraak is nog niemand aangehouden. Meerdere getuigen zeggen tegen de politie dat ze twee personen op een scooter zagen wegrijden. Ook in deze zaak zijn getuigen en camerabeelden welkom, aldus de politie.

Advertentie via Ster.nl