NOS SportAangepast

Leclerc start GP in Bakoe op poleposition voor Verstappen, De Vries crasht

Charles Leclerc start de Grand Prix van Azerbeidzjan vanaf poleposition. De Ferrari-rijder hield Max Verstappen in een spannende kwalificatie net achter zich. Nyck de Vries crashte in de eerste sessie van de kwalificatie en start de race van zondag achteraan.

In Bakoe hadden de coureurs maar nauwelijks tijd om zich op de kwalificatie voor te bereiden. In het gloednieuwe sprintraceformat, dat dit weekend in Azerbeidzjan debuteert, is er maar ruimte voor één vrije training. Weinig tijd dus om de auto's perfect af te stellen en te wennen aan het lastige stratencircuit van Bakoe.

Voor De Vries verliep de kwalificatie dramatisch. De Nederlandse coureur van AlphaTauri kwam na een lastige bocht hard in de muur terecht en moest zijn kwalificatie beëindigen. Hij bleef bij de crash ongedeerd.

De Vries reed eerder op de vrijdag nog een sterke vrije training, waarin hij de zesde tijd neerzette. Of de crash in de kwalificatie een rijdersfout betrof of veroorzaakt werd door een technisch probleem aan de remmen, is nog niet duidelijk.

Hoe dan ook was het een nieuwe tegenvaller in een tot nu toe uiterst moeizaam debuutseizoen in de F1.

Verstappen houdt controle

De Vries was zeker niet de enige die moeite had met de baan, wat er rond de GP van Azerbeidzjan ook gewoon een beetje bij hoort. De eerste sessie was nog maar net hervat, toen door een crash van Pierre Gasly weer een rode vlag volgde. Ook Carlos Sainz kwam bijna in aanraking met de muur.

Verstappen bleef ondertussen rustig en zette met 1.41,887 de snelste tijd neer. Wel had hij last van een loszittende headrest, de ondersteuning achter het hoofd van de coureurs. Dat euvel werd tijdens de onderbreking door de tweede rode vlag verholpen.

De wagen van Verstappen wordt tijdens de kwalificatie klaargemaakt na de tweede rode vlag

In de tweede sessie was Charles Leclerc lange tijd de snelste. Hij raakte die rapste ronde op de valreep nog kwijt aan Verstappen, maar hield Pérez achter zich.

Grote verrassing was echter het afvallen van Mercedes-coureur George Russell. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton haalde de derde sessie met de hakken over de sloot.

Russell probeerde over de boordradio de moed erin te houden. "We hebben de snelheid jongens." Toch was zijn elfde plek in Q2 een enorme tegenvaller voor de Britse renstal.

Spannende ontknoping

In Q3 bleek dat die tweede tijd van Leclerc in de Q2 niet op zichzelf stond. De Monegask maakte het Verstappen ontzettend moeilijk.

In de allerlaatste vliegende ronde die Leclerc reed, troefde hij de regerend wereldkampioen af. Zodoende start Leclerc zondag voor de derde keer op rij in Azerbeidzjan vanaf de eerste plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl