Verkeer in Berlijn op meer dan dertig plekken geblokkeerd door klimaatactivisten
Door klimaatacties stond het verkeer op meer dan dertig plekken in Berlijn vanochtend muurvast. Klimaatactivisten van Letzte Generation veroorzaakten met blokkades grote hinder in de Duitse hoofdstad.
Nadat activisten zich aan de weg hadden vastgelijmd, stond het verkeer al snel vast op een deel van de ringweg rond Berlijn. Volgens Duitse media werd het verkeer gehinderd door activisten die op straat stonden, vastgelijmd zaten of spandoeken vasthielden.
De operatie op meer dan dertig plekken in de stad was in de loop van de ochtend voor een groot deel afgerond. Zo'n 500 agenten werden ingezet om de blokkades te voorkomen of te beëindigen.
Berlijn 'lam leggen'
Letzte Generation liet eerder weten dat het de hele stad wilde afsluiten. "We brengen de stad tot stilstand, zodat de regering in beweging komt", aldus een lid van de actiegroep. De groep wil dat de overheid meer drastische maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan.
Zo willen de activisten dat Duitsland uiterlijk in 2030 stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen en dat er een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur wordt ingevoerd. Ook vindt de groep dat er een plan moet komen om de mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. De aarde stevent volgens wetenschappers nu af op een veel grotere opwarming.
Ook in Londen lag het verkeer urenlang lam. Tientallen klimaatactivisten van Just Stop Oil legden het verkeer daar plat uit protest tegen fossiele brandstoffen. Ze riepen de regering op om onder andere geen nieuwe olie- en gasprojecten goed te keuren. Afgelopen weekend demonstreerden er ook al tienduizenden mensen in het regeringsdistrict Westminster voor meer klimaatbescherming.
Zowel Just Stop Oil als Letzte Generation wordt gefinancierd door Climate Emergency Fund (CEF), een organisatie die wereldwijd aan meerdere klimaatgroepen doneert.
Ook actie in Amsterdam
In Amsterdam voerden activisten actie bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING. De bank legde meerdere keren de vergadering stil omdat activisten - die een aandeel hadden gekocht om binnen te komen - de bijeenkomst verstoorden.
Een activist werd uit de vergadering gezet toen hij op een fluitje bleef blazen om de ING-top te bewegen te stoppen met fossiele investeringen. Daarop werd hij aangehouden. Inmiddels is de vergadering geschorst.