Luuk de Jong viert zijn treffer
NOS Voetbal

PSV nu belangrijker dan Oranje voor De Jong: 'Voor mezelf, mijn familie en de club'

Luuk de Jong heeft in zijn beoogde comebackseizoen bij PSV lang niet alles uit het voetbaljaar gehaald. Zo werd de 32-jarige spits geteisterd door blessures, maakte hij op het WK bijna geen minuten voor Oranje en gleden de Eindhovenaren meerdere malen uit tegen laagvliegers.

En dus ligt de focus in de eredivisie op plek twee, in een directe confrontatie met concurrent Ajax. "Op dit moment de belangrijkste wedstrijd van het seizoen", als het aan De Jong ligt. "Wij moeten zeker tweede kunnen worden, of Feyenoord moet nog hele grote fouten maken. Maar tegen Ajax wil je altijd winnen."

De ondergrens

Met de nadruk op willen, en niet moeten. "We willen het graag en met die instelling gaan we het veld op, maar moeten is iets te ver gezocht. Ik probeer altijd de situatie te lezen, zoals die is."

PSV en Ajax staan namelijk beide op 62 punten, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo.

De Jong over moeizaam seizoen PSV: 'We zijn te vaak door de ondergrens gezakt'

Dat komt voornamelijk door de hoeveelheid tegendoelpunten van PSV. Van de huidige topzes werden de meeste doelpunten geïncasseerd in de lichtstad: 35. Daarbij komt ook nog dat de ploeg van Ruud van Nistelrooij eerder dit seizoen verloor van de nummers 15 (FC Emmen), 17 (FC Groningen) en 18 (SC Cambuur).

"We zijn dit seizoen te vaak door de ondergrens gezakt. In veel wedstrijden is teruggekomen dat we te slordig waren. Niet vast genoeg aan de bal, waardoor tegenstanders ook aan voetballen kwamen."

Productie hapert

De Jong blijft in de competitie vooralsnog steken op tien doelpunten. In de beginfase van het seizoen heeft hij dan ook zo'n twee maanden moeten missen door een kuitblessure.

Luuk de Jong loopt een enkelblessure op tegen RKC Waalwijk

"Ik had ook gehoopt dat het anders zou zijn, daar baal ik van. Maar ik mag er zeker trots op zijn hoe lang ik al op een hoog niveau speel", zegt de spits, die dit jaar 33 wordt.

"Ik begin wel sneller mijn lichaam te voelen, nu ik wat ouder word. Nog steeds probeer ik dezelfde dingen in het veld te doen als altijd. Voor het doel zijn, het team helpen en meevoetballen. Dat wordt nog niet per se minder."

Teleurstellend WK

Zijn fitheid is een van de redenen geweest om eerder dit jaar definitief te bedanken voor het Oranje van Ronald Koeman. "Bij het Nederlands elftal zijn er ook pittige trainingen als je niet speelt. Je wil vol gas geven als je daar bent. Tijdens het WK zat ik bijvoorbeeld de hele tijd op de bank", blikt hij terug.

De invalbeurt in de met strafschoppen verloren kwartfinale tegen Argentinië, is zijn enige moment binnen de lijnen geweest in Qatar.

  • ANP
    De Jong rent mee met Weghorst, die in extremis 2-2 maakt tegen Argentinië
  • ANP
    De Jong oog in oog met doelman Emiliano Martinez

"Het was een fantastisch WK om mee te maken. Maar als je er voor je gevoel niet genoeg voor terugkrijgt, dan ga je overwegen wat voor jou belangrijker is. Kijk, ik heb twee jonge kinderen thuis. Ik heb een hele mooie tijd gehad en met heel veel eer gespeeld voor Oranje. Alleen vond ik nu dat het voor mij goed was zo."

Nu kan hij zich nu volledig focussen op PSV. "Ik dacht: als ik nog wat seizoenen door wil voetballen, is het goed om op die momenten wat rust te pakken. Zodoende heb ik ervoor gekozen om voor het Nederlands elftal te bedanken. Ook de bondscoach waardeerde die beslissing. Ik heb gekozen voor PSV, mezelf en mijn familie. Dat is op dit moment denk ik nog steeds de juiste beslissing."

Hoe lang nog?

Hoe lang hijzelf na zijn beslissing nog door denkt te kunnen gaan? Daar heeft hij duidelijk nog niet over nagedacht. "Haha, ik hoop zo lang mogelijk. Maar ik had niet verwacht dat ik die vraag nu al zou krijgen."

De aanvaller ligt contractueel in ieder geval nog twee jaar vast bij de Eindhovenaren. "Je weet in het voetbal nooit wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld met blessures. Misschien kan ik er nog jaren achteraan plakken, maar dat ligt puur aan hoe je je voelt, hoe het met jezelf en bij de club gaat."

Voor nu ligt de focus op die belangrijke wedstrijd om de tweede plek, die tegen Ajax om 14.30 uur. De PSV-vedette durft er zelfs een voorspelling op los te laten.

"Dan verwacht ik een overwinning voor ons, ik denk 2-1." De vraag wie de winnende zal maken, is naar de bekende weg: "Door mezelf", besluit De Jong, met een grijns op het gezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl