Drenthe begint met uitkoken van de Japanse duizendknoop
Met zijn felgroene bladeren en witte bloemetjes werd hij ooit als een mooie plant gezien. Maar nu heeft de Japanse duizendknoop zich ontwikkeld tot de moeder aller onkruid. De woekeraar verspreidt zich extreem snel en is schadelijk voor andere planten en de biodiversiteit in natuurgebieden. Maar ook voor gebouwen, wegen en leidingen.
Vandaar dat Natuurmonumenten de invasieve exoot te vuur en te zwaard bestrijdt. Aan de rand van het Leggelderveld, een natuurgebied bij Dwingeloo in Drenthe, wordt de Japanse duizendknoop uitgekookt.
"Het is een hardnekkige soort om te bestrijden en aan te pakken", zegt boswachter Rudmer Veenstra bij RTV Drenthe. "De Japanse duizendknoop maakt lange, diepe wortelstokken van soms 1,5 tot 2 meter diep. De plant kan 10 centimeter per dag groeien en gaat door funderingen en asfalt heen. Een heel klein stukje van de plant kan er al voor zorgen dat de duizendknoop zich opnieuw vestigt en gaat groeien."
Dat wil Natuurmonumenten aan het begin van het nieuwe groeiseizoen koste wat kost voorkomen. Dus is de groeiplaats van de plant helemaal uitgegraven, tot een diepte van een paar meter. De grond is gezeefd om alle delen van de plant eruit te filteren. De gezeefde grond gaat vervolgens een installatie in, die tijdelijk op deze locatie staat. De grond komt in een trommel terecht en wordt verhit met vuur.
Dit 'uitkoken' moet elk restje van de plant verdelgen. Via een rupsband komt de warme grond de machine weer uit en belandt op een grote bult dampende zwarte 'aarde'. Na dit proces kan de schone grond weer terug naar de plek van herkomst.
Hoop op definitieve klap
Natuurmonumenten beperkt de nieuwste bestrijdingsmethode van de Japanse duizendknoop niet tot het Leggelderveld. Er wordt ook grond van een groeiplaats in Nationaal Park Drents-Friese Wold (bij Appelscha) overgebracht naar de 'uitkookinstallatie' bij het Leggelderveld. Allemaal in de hoop dat het dit keer wel lukt om de plant de definitieve klap toe te brengen.
Al houdt boswachter Veenstra een slag om de arm: "Zekerheden zijn er eigenlijk nooit. Maar de kans is wel heel groot dat het niet terug gaat komen. Dus we blijven de komende jaren monitoren, in de hoop dat het na vandaag over is met de duizendknoop hier."
Langlopend probleem
Op tal van plekken wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van de proef in Drenthe. Immers, in de bestrijding is bijna alles geprobeerd. Van maaien en de wortels koken met kokend water, tot elektrocuteren en injecteren met gif.
In Brabant werden grote varkens ingezet om de invasieve exoot op te eten. Maar de plant liet zich tot nu toe niet verslaan. De enige proef die tot nu toe hoop gaf was die met het uitzetten van de Japanse bladvlo, een vlo die zich voedt met de groene blaadjes van de duizendknoop. Maar de bladvlo kan het niet in zijn eentje, zei bioloog en onderzoeker Suzanne Lommen eerder al tegen de NOS.