NOS Nieuws

Oplossing nabij: bladvlo lijkt effectief in bestrijding Japanse duizendknoop

De inzet van de Japanse bladvlo in de bestrijding van de in Nederland woekerende Japanse duizendknoop lijkt te werken, denken onderzoekers. De bladvlo blijkt de winter in Nederland te hebben overleefd en plant zich ook nog eens voort. Dat is goed nieuws, want er zijn veel bladvlooien nodig om het onkruid te bestrijden.

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, die zich extreem snel verspreidt en die schadelijk is voor gebouwen, wegen en leidingen. De plant kan tien centimeter per dag groeien en gaat door funderingen en asfalt heen.

In de bestrijding is echt alles geprobeerd. Van maaien en de wortels koken met kokend water tot elektrocuteren of injecteren met gif: de plant laat zich niet verslaan. Maar in Japan woekert de duizendknoop niet, en dat bracht onderzoekers op het idee om de natuurlijke vijand van de plant ook hier in te gaan zetten.

Fietspad in Amsterdam-Zuid

"De Japanse bladvlo is geselecteerd omdat die uitsluitend kan leven van de duizendknoop, daarom is het zo veilig", zegt bioloog en onderzoeker Suzanne Lommen. " Als er minder duizendknoop komt, dan zal deze bladvlo niets meer te eten hebben en zal die ook in aantal minder worden."

Onderzoekster Suzanne Lommen met de Japanse duizendknoop

Een paar duizend bladvlooien zijn vorig jaar in de herfst uitgezet en zijn in het voorjaar dit jaar weer teruggevonden. "Dat ze de winter hebben overleefd is een goed teken", zegt Lommen. In de lente en zomer is gekeken of de bladvlooien zich hebben voortgeplant. "Dat hebben ze gedaan, en dat is belangrijk want je hebt er ontzettend veel nodig om enige impact te bereiken."

Bij wijze van proef is de bladvlo uitgezet in onder andere Amsterdam-Zuid, langs een fietspad. "Daar werd de groei duidelijk afgeremd", zegt Lommen.

Mooie aanvulling

Toch kan de Japanse bladvlo het niet in zijn eentje, zegt de onderzoekster. De bedoeling is dat de bladvlo zich in de natuur vestigt, en dat daarmee een permanente onderdrukkende factor tegen de duizendknoop ontstaat. "Het vooruitzicht dat de Japanse bladvlo op de langere termijn de duizendknoop onder controle kan houden, zal voor mensen die eerst een dure investering hebben gedaan een mooie aanvulling zijn."

Vorige jaren werden al allemaal manieren uitgeprobeerd om de groei van de duizendknoop in te dammen, is te zien in deze video:

In Oosterbeek roeien varkens de Japanse duizendknoop met wortel en tak uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl