NOS Nieuws

Wekdienst 19/4: Kamer praat weer over stikstof • Koningsdagconcert in Rotterdam

Goedemorgen! In de Tweede Kamer is een debat over het stikstoffonds en in Rotterdam is het koningsdagconcert.

Eerst het weer: Het is vandaag vrij zonnig. Bij een stevige oostenwind wordt het 13 tot 16 graden. Morgen meer neerslag en een paar graden kouder.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Tweede Kamer is opnieuw een debat over stikstof. Het gaat niet over de stikstofdoelen, maar over het geld dat daarvoor nodig is. Het kabinet wil 24 miljard euro uittrekken voor het stikstoffonds. De Kamer is verdeeld over waar dat geld naartoe moet. Het debat wordt gehouden vanaf 11.30 uur.
  • In Rotterdam is vanavond het koningsdagconcert, in aanwezigheid van Willem-Alexander en Máxima. Het concert wordt sinds 2014 gehouden in de gemeente die de koning op Koningsdag bezoekt. De avond is bedoeld voor de mensen die helpen met de organisatie van Koningsdag.
  • In de eredivisie is om 18.45 uur een inhaalwedstrijd: Go Ahead Eagles tegen RKC Waalwijk. Het duel werd op 10 maart op het laatste moment afgelast vanwege sneeuw op het veld in Deventer.
  • Het is de dag van de Belgische wielerklassieker De Waalse Pijl. De vrouwenkoers is aan het eind van de ochtend live te volgen via de app en site van de NOS, de mannenkoers is vanaf 14.15 uur te zien op NPO 1.
  • In de volleybalcompetitie staan de eerste play-offs op het programma. Om 20.00 uur spelen onder meer de vrouwen van VC Sneek en VV Utrecht tegen elkaar. Dat duel is live te zien via NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Het kabinet en bestuurders uit de regio Groningen zijn het nog oneens over de omvang van de compensatie voor de gaswinning. Commissaris van de koning René Paas zei na urenlang overleg dat er nog een "groot gat" zit tussen de wensen van de bestuurders en de voornemens van het kabinet. Groningen eist voor de komende decennia zeker 30 miljard euro aan investeringen.

Namens het kabinet waren onder meer premier Rutte en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) aanwezig in het provinciehuis in Groningen. Vijlbrief zei na afloop dat er het een goed overleg was, "maar we zijn het niet over alles eens".

Twee maanden geleden concludeerde de parlementaire enquêtecommissie dat de jarenlange gaswinning rampzalig was voor de Groningers. Naar verwachting volgende maand komt het kabinet met een reactie op het rapport.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Beekse Bergen zijn drie olifanten tegelijk drachtig. Het gaat om Punda en haar twee dochters Pina-Nessi en Bongi. Dat is volgens dierenverzorger Yvonne Vogels heel bijzonder,daarom vierde de dierentuin gisteren feest.

Drie olifanten tegelijk drachtig in de Beekse Bergen: "Dit is heel bijzonder"

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl