Joasia Zakrzewski tijdens een ultramarathon in Noorwegen
NOS Sport

Schotse atlete pakt auto tijdens ultramarathon en wordt gediskwalificeerd

Een Schotse ultramarathonloopster is na afloop van een race tussen Manchester en Liverpool gediskwalificeerd, omdat bleek dat zij een deel van de route per auto had afgelegd.

De 47-jarige Joasia Zakrzewski is een bekende naam in de wereld van de ultramarathons, hardloopwedstrijden die gaan over een langere afstand dan de gebruikelijke 42 kilometer en 195 meter. Bij de jaarlijkse GB Ultras Manchester to Liverpool Race, over ruim 80 kilometer, eindigde ze als derde.

Maar, zo meldt de BBC, na bestudering van GPS-data door de wedstrijdleiding werd duidelijk dat er iets niet klopte. Op een deel van het parcours, van zo'n vier kilometer, bleek ze een snelheid van ruim 56 kilometer per uur te hebben genoteerd.

De wedstrijdleiding trok daaruit de conclusie dat Zakrzewski een voertuig moet hebben gebruikt en besloot haar te diskwalificeren.

Ik hoop dat er een onschuldige verklaring is voor dit incident.

David Ovens, voorzitter van de Schotse atletiekbond

Zakrzewski, afkomstig uit het Schotse Dumfries, heeft zelf geen commentaar gegeven, maar liet via een vriend weten "erg veel spijt te hebben". Volgens de vriend was ze een dag voor de race na een lange reis gearriveerd uit Australië en voelde ze zich moe en misselijk tijdens de wedstrijd.

De voorzitter van de Schotse atletiekbond, David Ovens, zegt zeer teleurgesteld te zijn in Zakrzewski. "Zeker omdat ze zo'n goede periode achter de rug heeft. Ik hoop dat er een onschuldige verklaring is voor dit incident en dat ze haar succesvolle carrière kan voortzetten.

Wereldrecord

Zakrzewski won tijdens haar carrière één keer zilver en twee keer brons tijdens de WK ultramarathon over 100 kilometer. In februari vestigde ze nog een nieuw wereldrecord bij de ultramarathon in Taiwan, waarbij atleten in 48 uur tijd zo ver mogelijk moeten rennen. De Schotse kwam tot een afstand van ruim 411 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl