NOS Voetbal

Kwartet Feyenoorders traint extern: 'Voetballers zitten in excuseswereld'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Steeds meer voetballers zoeken buiten de club naar manieren om mentaal en fysiek fitter en sterker te worden. Zo ook de Feyenoorders Orkun Kökçü, Danilo, Lutsharel Geertruida en Mo Taabouni. Zij zijn meerdere keren per week te vinden in de sportschool van personal trainer Jordan Kroon. "Wij zoeken de bovengrens op, zodat zij het verschil kunnen maken met concurrenten."

Luie voetballers

"Ik durf wel te stellen dat voetballers lui zijn." Kroon neemt geen blad voor de mond. In zijn sportschool in Rotterdam-Noord ontvangt hij dagelijks toppers uit verschillende sporten. "Daardoor worden voetballers geconfronteerd met hoe hard met name individuele sporters trainen voor hun doelen."

"Voetballers zijn gewend aan de ondergrens te werken. Dus ze zijn niet gewend om hard te trainen en buiten hun comfortzone te komen. Echt diep in de rode zone te komen. Als het niet loopt, kunnen voetballers ook altijd wijzen naar externe factoren als het publiek, de trainer en medespelers die niet leveren. Vaak zie je dat ze in een excuseswereld zitten."

Jordan Kroon

Excuses zijn er niet meer voor het kwartet Feyenoorders dat bij Kroon traint. Zij volgden oud-Feyenoorder Tyrell Malacia, die in de kleedkamer indruk maakte met de ontwikkeling die de extra trainingen hem opleverden. "Die kwam hier binnen als reservespeler van Feyenoord en ging weg als speler van Oranje en Manchester United. Heel mooi om mijn steentje daaraan bij te dragen."

De voetballers komen twee of drie keer per week een uur trainen bij Kroon. Hij past de training aan op het programma van hun club. "Als de jongens binnenkomen, evalueren we de vorige training en hoe ze ervoor staan. Ik doe een analyse. Is iemand vrolijk of vermoeid? Is er iets anders aan de hand? Ik weet altijd wat er privé speelt."

"Vanuit dat perspectief ga ik een training selecteren. En ook de situatie bij de club speelt mee. Hebben ze de dag ervoor een wedstrijd gespeeld? Dan ligt de focus op herstel. Hebben ze een rustige week zonder Europees voetbal? Dan kunnen we wat meer gas geven. Je kan dan denken aan een stevig krachtprogramma of focussen op explosiviteit."

"De misvatting is vaak dat wij alleen maar bezig zijn met mensen afmatten en afmaken. Dat is niet de essentie van onze trainingen. Er is wel een vorm waarin mensen soms in het rood komen en waar ze buiten hun comfortzone raken. Hoe vaker ze onder die extreme 'stress' komen te staan, hoe beter ze daarmee om kunnen gaan en hoe beter ook hun lichaam daaraan went."

De bovengrens opzoeken

"Mijn vader zit al zo'n vijftig jaar in het vak. Door van alles te proberen hebben we een methode ontwikkeld die goed werkt. We werken op de bovengrens van de fysieke en mentale capaciteiten van de sporter. Daardoor zie je een enorme ontwikkeling. Doordat ze steeds de bovengrens opzoeken, zie je dat ze verschil gaan maken ten opzichte van concurrenten."

Volgens Kroon is dat verschil terug te zien op het veld, doordat de spelers "simpelweg meer inhoud creëren. Daardoor kunnen ze betere keuzes maken. Vaak zie je dat vanaf de 70ste minuut de kwaliteit van de wedstrijd minder wordt. Spelers gaan slechtere keuzes maken, omdat ze fysiek niet in orde zijn. Dat pakken wij aan."

Orkun Kökçü, Lutsharel Geertruida en Danilo

Een mooi voorbeeld vindt Kroon de ontwikkeling van Kökçü. "Ik heb heel lang tegen Malacia gezegd dat hij hem eens mee moest nemen. Iedereen kon wel zien dat het een groot talent was, maar het kwam er nooit uit. Hij bleef kwakkelen met blessures en speelde vaak vanaf de 60ste minuut minder goed. Het was heel wisselvallig. Dit seizoen is hij juist heel constant."

Handen jeuken

Niet alleen Kökçü, maar de hele selectie van Feyenoord oogt dit seizoen fitter dan de andere ploegen in de eredivisie. Mede daardoor kunnen ze veel wedstrijden in de slotfase beslissen. Is dit mede dankzij de inspanningen van Kroon? "Dat heeft wel degelijk te maken met de fysieke voorwaarden, maar die credits moeten we natuurlijk ook aan Arne Slot geven."

"Slot heeft ook een andere trainingsmethode en een andere tendens gebracht bij Feyenoord. Je ziet wel dat de hele groep daarin stappen heeft gemaakt en uitblinkt in de laatste 20, 25 minuten van een wedstrijd. Maar ik zie ook nog genoeg spelers waarbij winst valt te halen en dan gaan mijn handen natuurlijk jeuken."

Eigen team voor speler

Kroon hoopt dat in Nederland het voorbeeld van bijvoorbeeld Engeland wordt gevolgd, waar spelers een eigen team om zich heen bouwen. "Een eigen performance coach, kok en fysio bijvoorbeeld. Ook Malacia heeft nu een team om zich heen met specialisten die precies weten wat voor hem werkt en wat bij zijn lichaam past."

"Ik hoop dat we daar in Nederland ook naartoe gaan. Als je ziet hoeveel iemand als een Cristiano Ronaldo extern doet om beter te worden. Dan zijn we toch een beetje gek in Nederland dat we nog zo veel achterliggen en er nog zo van opkijken als het wel gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl