Suzan Lamens
NOS SportAangepast

Tennissters onderuit in Billie Jean King Cup, maar er is nog één kans op promotie

De Nederlandse tennissters zijn er in de Billie Jean King Cup niet in geslaagd om zich direct te plaatsen voor de play-offs waarin promotie naar de wereldgroep te verdienen is.

Oranje had in het Turkse Antalya één gewonnen wedstrijd nodig tegen Hongarije om groepswinnaar te worden, maar het team van captain Elise Tamaëla verloor met 3-0.

Nederland eindigt daardoor als tweede in groep A achter Hongarije en treft zaterdag in een tussenronde Servië, de nummer twee uit groep B. De winnaar van dat duel plaatst zich alsnog voor de play-offs van later dit jaar.

Eindstand groep A

Land Ontmoetingen-punten Partijsaldo
1. Hongarije 4-6 9-3
2. Nederland 4-6 8-4
3. Turkije 4-6 8-4
4. Letland 4-2 4-8
5. Egypte 4-0 1-11

Suzan Lamens en Bibiane Schoofs verloren het beslissende dubbelspel namens Nederland. Het duo ging onderuit tegen de Hongaarsen Anna Bondar en Dalma Galfi: 6-4, 3-6, 2-6.

Lamens, de nummer 283 van de wereld, had eerder op de dag het eerste enkelspel met 6-4, 6-3 verloren van tophonderdspeelster Galfi (95). Kopvrouw Lesley Pattinama-Kerkhove, de mondiale nummer 198, kwam er daarna nauwelijks aan te pas tegen Bondar, de nummer 87: 3-6, 3-6.

Onduidelijkheid over tweede plaats

Na afloop van het dubbelspel was het lang onduidelijk of Nederland of gastland Turkije de tweede plaats had opgeëist, aangezien de landen op alle punten gelijk waren geëindigd. De computer van de referee had berekend dat Nederland derde was geworden in de groep, achter Hongarije en Turkije, maar dat werd later teruggedraaid.

Omdat Oranje eerder in de week van Turkije had gewonnen (2-1), werd het aangewezen als nummer 2. Beide landen hadden deze week drie van de vier ontmoetingen gewonnen en een winstsaldo van 8-4.

Tamaëla kan in Turkije niet beschikken over de beste Nederlandse tennissters. Zo is de nummer één Arantxa Rus (107de op de WTA-ranglijst) afwezig en ontbreken ook Arianne Hartono (149ste) en Eva Vedder (264ste). De drie geven momenteel de voorkeur aan hun individuele carrières.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl