Sinds 2021 is het leger aan de macht in Myanmar
NOS NieuwsAangepast

'Ten minste vijftig doden in Myanmar na legeraanval op oppositiegroep'

In Myanmar zijn ten minste vijftig mensen omgekomen bij een aanval van het leger op tegenstanders van het militaire regime. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichten in lokale nieuwsmedia. In enkele van die berichten wordt een dodental van tussen de vijftig en honderd gemeld.

De aanval zou hebben plaatsgevonden tijdens een evenement van een oppositiegroepering in de regio Sagaing. Onder de doden zouden veel burgers zijn.

Een lid van de People's Defence Force (PDF), een gewapende groep die vecht tegen het militaire regime, zegt dat gevechtsvliegtuigen het vuur openden op het moment dat er een nieuw kantoor van de schaduwregering van oppositiepartijen werd geopend. "Het is nog onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen. We hebben nog niet alle lichamen kunnen ophalen", aldus het PDF-lid.

In Myanmar woedt een conflict tussen burgermilities, etnische minderheden en de oppositiepartijen en de militaire machthebbers. Het leger greep in 2021 de macht in het land en zette de partij National League for Democracy uit het parlement. Partijleider Aung San Suu Kyi werd tot 33 jaar cel veroordeeld in een reeks processen die volgens haar bondgenoten politiek gemotiveerd is.

Sinds de staatsgreep is het onrustig in Myanmar. Volgens cijfers van de VN zijn een miljoen Myanmarezen gevlucht naar aanleiding van het oplaaiende geweld en meer dan 3000 mensen om het leven gekomen. Het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk vele malen hoger. Veel burgers zijn naar Bangladesh, India of Thailand gevlucht.

Verkiezingen

Eind vorige maand heeft het regime in Myanmar bijna de voltallige oppositie vleugellam gemaakt. Zo'n veertig partijen mogen niet meedoen aan de verkiezingen. De overgebleven partijen vormen geen gevaar voor de macht van de junta. Voor de verkiezingen is nog geen datum bekend.

Het militaire regime geniet internationaal weinig legitimiteit. De belangrijkste bondgenoot is nog altijd Rusland. Het grootste deel van de wapens, voertuigen en brandstoffen van het leger zijn afkomstig uit Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl