Dione Housheer en Lois Abbingh hebben nu al zin in het WK handbal van 2025
NOS Sport

Gouden lichting handbalsters droomt al van WK 2025: 'Vol Ahoy met 10.000 toeschouwers'

  • Richard van der Made

  • Richard van der Made

Het dromen is begonnen. Met een presentatie en rondvaart over de Maas is officieel koers gezet richting het WK voor de handbalvrouwen in 2025. In een ongetwijfeld uitverkocht Ahoy is Rotterdam het decor van de finales, een geste van Duitsland die samen met het Nederlands Handbalverbond (NHV) het toernooi gaat organiseren.

"Als je dan de professionele plannen hoort, die er echt goed uitzien, gaat het voor het eerst leven. Het komt plotseling dichterbij", zegt Laura van der Heijden. De recordinternational van een gouden lichting - in 2019 won Nederland de wereldtitel - hoopt haar imposante spelersloopbaan in eigen land met een medaille af te sluiten.

En de 30-jarige Van der Heijden is niet de enige. Ook de even oude Oranje-aanvoerster Lois Abbingh aast nog op dat WK. "Als ik het haal, en dat is wat ik graag wil, is het zeker mijn laatste toernooi."

Laura van der Heijden in actie in de oefenwedstrijd tegen Zweden

De afstandsschoten van Abbingh, de wilskracht van Van der Heijden, het spelinzicht van Estavana Polman en de effectieve rushes op rechts van hoekspecialist Angela Malestein vormen nog steeds het fundament waarop het Nederlands team al zo lang drijft. Bondscoach Per Johansson zegt zijn ervaren krachten nog keihard nodig te hebben op het WK in 2025.

Grote switch

Pas daarna wil de Zweed grondig doorselecteren en moet met speelsters als Dione Housheer, Larissa Nusser en Kelly Dulfer weer een nieuwe hiërarchie ontstaan binnen Oranje. "Mijn droombeeld is dat deze generatie nog tweeënhalf jaar doorgaat. Daarna moet de grote switch komen. Maar de komende jaren hebben we de oudere speelsters nog nodig. Tenminste, als ze goed genoeg blijven."

Johansson, die ook nog altijd hoopt op de terugkeer van Yvette Broch, zag Oranje afgelopen weekend voor volle tribunes in Almere tweemaal winnen van Zweden. Vooral de (oefen)zege van zaterdag gaf de coach een goed gevoel, omdat een flinke achterstand in de slotfase alsnog werd ombogen in een ruime overwinning.

Onder Johansson moet weer om de medailles gespeeld worden, zoals dat tussen 2015 en 2019 ook gebeurde. De laatste twee toernooien mislukte dat. Toch is de bond met de Zweed een tussentijdse contractverlenging tot maart 2026 overeen gekomen. "We zijn tevreden met elkaar. Ik wil graag blijven, dus dat komt binnenkort wel goed", zei Johanssen voordat het nieuws over zijn verlenging naar buiten kwam.

Twee enorme uitdagingen

Na de handtekening moet er weer eens gepresteerd worden na een aantal mindere toernooien. In december speelt Oranje het WK in Noorwegen. Daarna moet plaatsing voor de Olympische Spelen volgen, met een jaar later dus het WK in Duitsland en Nederland.

Oranje-bondscoach Per Johansson

"Ik heb net als veel speelsters al twee keer de Spelen meegemaakt", vertelt Johansson. "Dat is speciaal. Maar het WK in 2025 geeft mij hetzelfde gevoel. Het maakt de motivatie voor de speelsters die er al zo lang bij zijn, waarschijnlijk iets makkelijker nog langer door te gaan. Twee enorme uitdagingen wachten op ons."

Terug naar 2011 toen het NHV ook voor een enorme uitdaging stond, maar door wanbeleid werd opgezadeld met torenhoge schulden. "Wij gaan handbal door heel Nederland organiseren", jubelde destijds het bestuur bij het ontvouwen van de plannen voor een jeugd-EK in eigen land. Vijf speelsteden rolden uit de bus, een inschattingsfout.

Fiasco ondanks zilver

Het publiek zag de supertalenten Abbingh, Polman en Malestein schitteren en Oranje pakte knap zilver, maar in financieel opzicht werd het EK een groot fiasco. Voormalig voorzitter Tjark de Lange was net aangesteld toen hij de balans op de begroting zag. "Een verlies van ruim anderhalf miljoen euro", herinnert de rasbestuurder zich nog goed.

"Hoe sympathiek de ambitie ook was, het toernooi was veel te duur. Overal moesten tribunes gebouwd worden, want ze wilden overal in Nederland spelen. Maar onze hallen zijn helemaal niet uitgerust volgens de internationale eisen. En zo waren er veel meer enorme kosten die toen helemaal niet gemaakt konden worden."

Angela Malestein haalt uit tegen Noorwegen tijdens het jeugd-EK van 2011

Nederland zou ook het senioren-EK organiseren in 2012, maar als gevolg van het financiële debacle moest dat worden teruggeven. De opzegging gebeurde pas enkele maanden voor het toernooi gehouden zou worden en dat leidde nog eens tot een boete van ruim twee ton, opgelegd door de rechtbank. Het NHV stond voor schut.

In no-time uitverkocht

"Ik denk dat het toen nog te vroeg was. Bij de opening in Rotterdam kwam dat gevoel van toen ook wel even terug", zegt Abbingh. "Maar alles eromheen is nu stabieler. We kunnen erop vertrouwen dat handbal heel erg leeft."

"Onze wedstrijden zijn in no-time uitverkocht. Dat zag je ook weer tegen Zweden en onlangs in de Golden League in Eindhoven. We hebben hele trouwe fans die blijven komen. Dat is natuurlijk ook onze verdienste. We voelen allemaal de trots dat we straks een WK mogen organiseren en een visitekaartje kunnen zijn."

Lois Abbingh

Ondersteund door de handbalervaring van Duitsland krijgt Nederland dus een nieuwe kans. De Lange moest zijn bestuur wel overtuigen. "De animo was eerst heel klein, maar uiteindelijk was iedereen unaniem. Dat was ook mijn voorwaarde. Wij zijn wereldkampioen geworden in 2019. Ik vind dat je dan ook de verantwoording moet nemen om het weer een keer zelf te willen doen. Ook al ben je dan jaren geleden tegen een enorme zeperd opgelopen."

Maaspoort en Ahoy

De kar wordt nu getrokken door de nieuwe voorzitter Roel Goffin. Die kwam, ronddobberend over de Maas, met een doordacht plan. "Als bond hebben we vijf ton ingelegd en daarmee het risico afgekocht bij de bureaus die het organiseren. Dat geld is ieder jaar gespaard zodat we straks niet met een erfenis zitten."

"Er wordt alleen gespeeld in De Maaspoort in Den Bosch en in Ahoy met een capaciteitsnorm van 8.000 plaatsen als ondergrens. De Maaspoort is wat kleiner, maar wel goedgekeurd."

We willen daar een medaille winnen, maar hopen ook veel kinderen te inspireren te gaan handballen en Nederland iets te laten zien van de sport. Dat geeft zeker een extra kick.

Dione Housheer droomt van Nederlands succes op het WK van 2025

Ook De Lange, die het WK binnensleepte, heeft veel vertrouwen. "De status van het handbal is zoveel groter geworden nu. Als bond is veel geleerd van toen, maar er staat nu ook een veel professionelere organisatie. De Nederlander komt graag naar kijken naar sport op niveau. Zelfs onze oefenwedstrijden zijn uitverkocht."

Kinderen inspireren

"Daarnaast doet Duitsland graag iets met ons en komen zij graag hiernaartoe. Wij hebben meer afstand tot de Duitsers dan andersom. Omdat ze zelf het WK voor mannen in 2024 organiseren, een nog veel groter toernooi, gunden ze ons het finaleweekend."

Dione Housheer

En daar wil Oranje in december 2025 uiteindelijk terechtkomen. "Het is heel speciaal", glundert de 23-jarige Housheer. "Voor velen is dat WK een eindstation zijn. Misschien kan ik de jaren erna een van de boegbeelden zijn, want ik ben nog lang niet op mijn top."

"We hopen met een mix van jong en oud te kunnen schitteren in een vol Ahoy met tienduizend toeschouwers. Daar droom je van. We willen daar een medaille winnen, maar hopen ook veel kinderen te inspireren te gaan handballen en Nederland iets te laten zien van de sport. Dat geeft zeker een extra kick."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl