NOS Sport

Abbingh vijf maanden na bevalling terug in Oranje: 'Voor het eerst lang van huis'

Op 23 september vorig jaar beviel handbalster Lois Abbingh van zoontje Lev. Nu, ruim vijf maanden later, heeft ze zich weer bij de selectie van het Nederlands team gevoegd en maakt ze zich klaar voor de Golden League-wedstrijden tegen Tsjechië (2 maart), Noorwegen (4 maart) en Denemarken (5 maart).

"Ik had zeker wel moeite om gisteren de auto in te stappen", erkent de 30-jarige Abbingh, die in Denemarken speelt en woont. "Dit is eigenlijk een eerste test voor mij om te zien hoe het is om voor een langere periode van huis te zijn."

Abbingh had 'moeite auto in te stappen' voor eerste interlands na bevalling

Abbingh begon twee maanden na de bevalling alweer met trainen en maakte begin december al de eerste wedstrijdminuten voor haar Deense club Odense. Die club ruilt ze komende zomer in voor het Noorse Vipers Kristiansand, dat de afgelopen twee jaar de Champions League won.

"Tot nu toe gaat het heel goed en heel soepel", omschrijft ze de combinatie van moederschap en handbalster. "We trainen altijd 's ochtends. Om twaalf uur ben ik klaar en dan heb ik de hele dag lekker de tijd voor hem."

Niet veranderd als handbalster

Abbingh denkt niet dat het moederschap haar veranderd heeft op het handbalveld. "In het veld heb ik nog steeds dezelfde dingen, dezelfde geluksmomentjes, maar ook irritaties."

Daartegenover staat wel "een heel andere wereld" als ze thuiskomt. "Dan heb je een ventje, ben je blij en denk je nergens anders meer aan. Je blijft niet zo lang hangen in dingen. Daar heb je ook gewoon geen tijd voor, je hebt genoeg andere dingen te doen."

Lois Abbingh

De komende week richt Abbingh zich weer volledig op het Nederlands team. "Het is eigenlijk alsof je niet bent weggeweest. Ik heb natuurlijk wel vanaf de kant toegekeken en dan mis ik zeker wel de sfeer in het team."

Weekje meegemaakt

Abbingh kent ook bondscoach Per Johansson, die een jaar geleden het stokje overnam van interim-bondscoach Monique Tijsterman. "Ik ben blij dat ik vorig jaar nog een weekje met hem heb meegemaakt, dus het is niet helemaal nieuw voor me."

En als het aan Abbingh ligt, kan ze weer volledig meedoen met het team. "Ik ben wel weer de speelster die ik voorheen was. Ik zit natuurlijk nog wel in de opbouwfase, maar fysiek gezien zou ik nu hele wedstrijden kunnen spelen."

Zonder Abbingh eindigde Nederland in november bij het EK op de zesde plaats. De aankomende Golden League is een oefentoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl