Donald Trump in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Trump zegt onschuldig te zijn aan 34 strafbare feiten

De rechtbank in New York heeft de Amerikaanse oud-president Donald Trump 34 strafbare feiten ten laste gelegd. Trump zegt onschuldig te zijn aan alle aanklachten. Het is de eerste keer dat een zittende of voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk wordt vervolgd.

De aanklachten hebben betrekking op het vervalsen van bedrijfsdocumenten rond het betalen van zwijggeld ten tijde van zijn presidentscampagne in 2016. Onder anderen pornoactrice Stormy Daniels zou een som geld hebben ontvangen om te zwijgen over haar eerdere affaire met Trump.

Het betalen van zwijggeld is op zich niet strafbaar, maar het opvoeren van dat geld als juridische kosten wel. Daarnaast zou hij hebben verzuimd het zwijggeld op te geven als een campagnedonatie. Alle 34 aanklachten hebben daarom betrekking op het plegen van bedrijfsfraude. De aanklagers betogen dat Trump hiermee betrokken was bij een "illegaal complot" om de integriteit van de presidentsverkiezingen van 2016 te ondermijnen.

Trump arriveert bij de rechtbank in Manhattan

Iets voor 19.30 uur Nederlandse tijd arriveerde Trump bij de rechtbank in Manhattan. Nadat hij uit de auto was gestapt, zwaaide hij naar de menigte buiten de rechtbank en liep daarna het gebouw. Daar werd hij formeel aangehouden, waarna zijn vingerafdrukken zijn afgenomen.

Tijdens de zitting vroeg de rechter beide partijen geen uitspraken te doen die voor maatschappelijke onrust zouden kunnen zorgen. Trump heeft zelf een keer gesproken, toen hij pleitte niet schuldig te zijn aan de aanklachten.

'Ik kan niet geloven dat dit gebeurt'

Kort voordat hij bij de rechtbank arriveerde, plaatste Trump een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social: "Onderweg naar Lower Manhattan, de rechtbank. Het is heel onwerkelijk - Wow, ze gaan me arresteren. Ik kan niet geloven dat dit gebeurt in Amerika. MAGA!" Die laatste kapitalen staan voor de slogan van zijn presidentscampagne in 2015: Make America Great Again.

Bekijk hieronder de aankomst van Donald Trump bij de rechtbank, waar voor- en tegenstanders hem stonden op te wachten:

Donald Trump aangekomen bij rechtbank, opgewacht door 'verdeeld Amerika'

Er is waarschijnlijk geen politiefoto - een zogenoemde mug shot - gemaakt, omdat de kans bestaat dat die foto gelekt wordt.

Bij het binnengaan en verlaten van de rechtszaal heeft Trump geen journalisten te woord gestaan. Rond 21.30 uur Nederlandse tijd was de zitting voorbij en vertrok Trump direct naar het vliegveld om terug te keren naar zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Na afloop van de zitting stonden de drie advocaten van Trump op straat cameraploegen te woord. Ze zeiden dat de oud-president "gefrustreerd, van streek en teleurgesteld" is, maar ook gemotiveerd om het gevecht aan te gaan. "Hij gaat geen gas terugnemen."

Kort daarna sprak de New Yorkse aanklager in een persconferentie van "ernstig crimineel gedrag" dat niet genormaliseerd mag worden. "Iedereen is gelijk voor de wet, ongeacht de hoeveelheid geld of macht", zei hij.

De voorgeleiding van een verdachte is een snelle en routinematige gebeurtenis binnen het strafvervolgingsproces, maar omdat het de eerste strafzaak ooit is tegen een voormalige Amerikaanse president, wordt het gezien als een historisch moment. Journalisten van over de hele wereld stelden zich gisteravond al op bij de rechtbank en vandaag verzamelden zich al vroeg voor- en tegenstanders van Trump bij het gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl