Voor- en tegenstanders van Trump verzamelen zich bij de rechtbank in New York
NOS NieuwsAangepast

De voorgeleiding van Trump, alle ogen gericht op de rechtbank in New York

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

De nacht voor de voorgeleiding van Trump staat er een lange rij journalisten aan de overkant van de rechtbank in New York. "We begrepen dat morgenochtend om vijf uur de secret service bonnetjes uitdeelt. Wie een bonnetje heeft, mag de rechtbank in. Vandaar dat we maar in de rij zijn gaan staan", zegt een journaliste van het tijdschrift The New Yorker.

Ze wijst naar de bomen in het parkje tegenover de rechtbank. "Kijk, ze hebben al dikke takken van de bomen gezaagd." Waarschijnlijk om scherpschutters vrij zicht te geven op de ingang van de rechtbank, maar dat is speculatie. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er geen informatie gegeven over hoe Trump bij de rechtbank zal arriveren en of zijn Perp Walk, waarbij een verdachte (perp/perpetrator betekent verdachte) voor het oog van de media naar binnen wordt geleid, dit keer door de hele wereld te zien zal zijn.

In datzelfde parkje wordt in de loop van de ochtend een protest verwacht, waarbij ook het ultraconservatieve congreslid Marjorie Taylor Greene aanwezig zal zijn, om te demonstreren tegen wat ze de politieke vervolging van Donald J. Trump noemt.

Overal staan dranghekken, want het wordt waarschijnlijk dringen voor het gerechtsgebouw waar voor- en tegenstanders een glimp zullen proberen op te vangen van de arrestatie en het voorgeleiden van een oud-president.

Al de hele dag verzamelen zich mensen bij de rechtbank, ofwel om hun steun aan Trump te betuigen, of om te laten weten dat ze achter de vervolging staan:

Verdeeld Amerika verzamelt zich bij rechtbank in afwachting van Donald Trump

Omdat er nooit eerder een oud-president strafrechtelijk is vervolgd is het onduidelijk hoe de voorgeleiding precies zal verlopen. Daarover werd op maandag nog druk onderhandeld tussen de agenten van de secret service die Trump moeten beveiligen, medewerkers van de openbaar aanklager en rechtbankfunctionarissen. De secret service blijft na het vertrek uit het Witte Huis verantwoordelijk voor de veiligheid van oud-presidenten.

Arrestatie

Doorgaans worden verdachten met hun handen geboeid op hun rug het gebouw binnen gebracht, maar verwacht wordt dat dat bij Trump achterwege zal blijven. Hij zal zich naar verwachting melden bij het bureau van de openbaar aanklager, waarna hij zal worden gearresteerd voor de aanklachten die tegen hem zijn geformuleerd. Daarbij zullen zijn 'Miranda'-rechten worden voorgelezen, bekend van politieseries, waarbij de verdachte er attent op wordt gemaakt dat hij het recht heeft om te zwijgen en recht heeft op een advocaat.

Mugshots zijn ervoor zodat mensen herkend kunnen worden. Hij is het meest herkenbare gezicht in de wereld en al helemaal in het land, dus het is niet nodig.

Alina Habba, advocaat van Trump

Bij de strafrechtbank zullen zijn vingerafdrukken worden afgenomen, maar geen DNA, zegt een bron tegen NBC. Volgens diezelfde bron is het nog de vraag of er een politiefoto zal worden gemaakt, een mug shot, omdat de kans bestaat dat die foto gelekt wordt.

In veel Amerikaanse staten is het gebruikelijk dat die mug shots openbaar worden gemaakt, maar in de staat New York is in 2019 een privacywet aangenomen die dat verbiedt. Sindsdien is het aan de advocaten van prominente verdachten om de foto wel of niet vrij te geven. Een van Trumps advocaten, Alina Habba, zei maandag bij CNN dat de foto niet openbaar moet worden, aangezien Trump zich verkiesbaar heeft gesteld voor het presidentschap en het zijn campagne niet zal helpen. "Mug shots zijn ervoor zodat mensen herkend kunnen worden. Hij is het meest herkenbare gezicht in de wereld en al helemaal in het land, dus het is niet nodig. Het is niet nodig er theater van te maken."

Geen camera's

Een rechter bepaalde maandagavond laat geen camera's toe te laten bij de voorgeleiding van Trump. Verschillende Amerikaanse media hadden daarom gevraagd vanwege "de ernst van de zaak en de daaruit voortvloeiende behoefte aan zo breed mogelijke toegang tot de rechtsgang voor het publiek."

Trumps advocaten hadden daartegen geprotesteerd, de openbaar aanklager had er geen mening over. De rechter haalde in zijn besluit wel het historisch belang van de gebeurtenis aan: "Dat deze vervolging van monumentaal belang is, kan niet worden tegengesproken. Nooit eerder in de geschiedenis van de VS is een zittende of voormalige president aangeklaagd voor crimineel gedrag."

Toch oordeelde hij dat de behoefte aan openbaarheid niet opwoog tegen andere conflicterende belangen. Vijf fotografen mogen wel foto's te maken van Trump en de rechtszaal voor de zitting begint.

Trump zal naar de vijftiende verdieping van het gerechtsgebouw worden geëscorteerd. Hij zal niet geboeid zijn en niet in een cel worden gezet in afwachting van de zitting.

Journalisten staan opgesteld bij het gerechtsgebouw, hopend op toegang tot de voorgeleiding

De aanklachten tegen Trump zijn nog geheim, ze zijn verzegeld. Gewoonlijk wordt een aanklacht "ontzegeld" of openbaar, nadat de rechter heeft plaatsgenomen en de zaak heeft aangekondigd.

Het zou om meer dan dertig aanklachten gaan over de mogelijke rol die Trump heeft gespeeld bij het betalen van zwijggeld in 2016 aan vrouwen met wie hij een affaire zou hebben gehad, onder wie de pornoactrice Stormy Daniels. Daarbij zou hij bedrijfsfraude hebben gepleegd en mogelijk campagnewetten hebben geschonden.

Reactie Trump

Trump wordt na de voorgeleding vrijgelaten omdat de aanklacht waarschijnlijk alleen uit niet-gewelddadige misdrijven bestaat. Volgens de wet in New York kunnen aanklagers in dat geval geen borgtocht eisen.

Trump heeft aangekondigd New York daarna direct te verlaten, om terug te vliegen naar zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida. Daar zal hij de verzamelde media toespreken en er wacht hem een heldenontvangst door honderden aanhangers, die ook met vlaggen en billboards langs de weg stonden toen hij vertrok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl