Donald Trump in november vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Oud-president Trump aangeklaagd voor zwijggeld-affaire

Oud-president Trump is aangeklaagd voor betalen van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels. Het is daarmee de allereerste strafzaak ooit tegen een voormalige Amerikaanse president.

Een jury in New York heeft tot de vervolging besloten. Een anonieme getuige zou vlak voor de beslissing een verklaring hebben afgegeven voor de jury. Wat daar is gezegd is geheim.

Het betalen van zwijggeld is op zich niet strafbaar. De aanklagers beschuldigen hem er onder meer van dat hij de betalingen ten onrechte liet opvoeren als juridische kosten. Dat is een misdrijf.

Ook zou Trump de kieswet hebben overtreden, omdat hij het zwijggeld in feite een campagnedonatie was, maar niet als zodanig is opgegeven.

Arrestatie

Er zijn ook nog andere mogelijke gronden waarop hij kan worden aangeklaagd. Ook voorstanders van vervolging erkennen dat het geen duidelijke zaak is. Voor een dergelijke vervolging van een oud-president is geen precedent.

Trump zal zich naar verwachting volgende week bij de rechtbank moeten melden. Er wordt rekening mee gehouden dat hij gearresteerd wordt.

Stephanie Clifford, zoals Daniels in het echt heet, zou in 2006 seks hebben gehad met Trump. In 2016 betaalde Trumps advocaat Michael Cohen haar 130.000 dollar zwijggeld. Dat was ten tijde van Trumps verkiezingscampagne. Trump zou die uitgave ten onrechte hebben geregistreerd als juridische onkosten. De oud-president spreekt de beschuldigingen tegen.

Stormy Daniels in 2018

Er gingen al langer geruchten dat er een mogelijke aanklacht op handen was. Twee weken geleden kreeg Trump al een uitnodiging om te getuigen voor de jury die beslist over het wel of niet vervolgen van een verdachte. Daar ging hij overigens niet op in.

'Het is een schande'

De oud-president heeft zelf ook al gereageerd. Hij noemt het een politieke klopjacht van de Democraten. "Het is een schande. De Democraten gebruiken het juridische systeem om een politieke tegenstander te straffen. Dit zal alleen maar averechts werken voor Joe Biden."

Voormalig vice-president onder Trump Mike Pence noemde de aanklacht bij CNN buitensporig. De advocaat van Stormy Daniels zegt dat ze niet verrast is dat Trump is aangeklaagd, maar dat ze wel opgelucht is dat het is gebeurd. Op Twitter bedankt Daniels de mensen die haar steunen.

Trump zei eerder dat hij dinsdag 21 maart zou worden opgepakt, maar een arrestatie bleef uit. Hij riep toen ook op tot verzet. "Protesteer en neem het land terug!", schreef hij op zijn eigen socialemedianetwerk Truth Social.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl