Bente van der Veldt

Ook hockeysters Kampong productief, mannen Amsterdam kloppen buurman Pinoké

Maakten zaterdag de mannen van Kampong er een doelpuntrijke wedstrijd van bij Den Bosch (4-5), een dag later deden de Utrechtse vrouwen er niets voor onder. Ze kwamen op bezoek bij HGC op 4-4 uit.

Met name in het derde kwart was het feest met maar liefst zes doelpunten, waardoor een 1-1 ruststand naar 4-4 getild werd. HGC liep uit naar 4-2, maar Kampong kwam dankzij Bente van der Veldt en Carmen Wijsman weer langszij. Opvallend: er kwamen acht verschillende doelpuntenmaaksters op het wedstrijdformulier te staan.

Veel schoten beide ploegen niet op met de puntendeling, want ze verzuimden optimaal te profiteren van de nederlaag die Hurley, de nummer vier op de ranglijst, zaterdag leed tegen Den Bosch.

Pinoké nadert Hurley

Daarin slaagde ook Pinoké niet, al zal de nummer vijf in de hoofdklasse niet ontevreden zijn over een 2-2 gelijkspel bij buurvrouw Amsterdam, niet in de laatste plaats omdat de gasten in de slotfase in ondertal kwamen te staan door een gele kaart voor Maria Steensma.

Door het ene puntje heeft Pinoké Hurley nog meer binnen schootsafstand gekregen. Twee punten scheiden Pinoké nog van een plek die recht geeft op de play-offs.

Hekkensluiter Klein Zwitserland hield op eigen veld koploper SCHC lang op 0-0 en leek zelfs op weg naar een daverende verrassing toen Philine Vinkesteijn de Haagse formatie in de 46ste minuut op 1-0 zette. Maar lang kon de thuisploeg niet van die voorsprong genieten.

Pien Dicke liet al snel de gelijkmaker aantekenen, waarna Yibbi Jansen met haar honderdste rake strafcorner in clubverband (dertig keer voor Oranje-Rood en zeventig voor SCHC) de zege toch in Bilthovense handen bracht.

Mannen Pinoké onderuit

In de mannenhoofdklasse leed Pinoké een nederlaag bij Amsterdam. De nummer vier van de ranglijst ging met 4-3 onderuit bij de buurman, die de laatste jaren juist zelden als winnaar van het veld stapte: slechts één keer in de vorige zeven confrontaties.

Mirco Pruyser

Amsterdam leek halverwege de derby de schaapjes al zo goed als op het droge te hebben. Mirco Pruijser scoorde in de rebound, Boris Burkhardt benutte de derde Amsterdamse strafcorner en Thije Harm tikte op slag van rust de 3-0 binnen.

Alexander Hendrickx deed in het derde kwart wat terug, maar Pruyser bracht na mooi voorbereidend werk van Floris Middendorp de marge weer op drie. Toch werd het dankzij Miles Bukkens en Florent van Aubel nog razend spannend. Een strafcorner in de slotminuut had Pinoké nog een punt kunnen opleveren, maar die kans ging verloren.

Oranje-Rood profiteert half

Oranje-Rood kwam naast de Amstelveners op de ranglijst, maar had er ook langs kunnen gaan. De Eindhovenaren bleven bij HGC echter steken op 1-1. De fatale gelijkmaker - een strafbal van Seve van Ass - viel pas vijf minuten voor tijd.

Schaerweijde nam brutaal de leiding bij Rotterdam, dat daarna het heft echter stevig in handen nam. De thuisploeg won met 6-1 - drie treffers van Alexander Schop - en verstevigde daarmee de derde plaats.