Kan Taylor zich na nachtmerrie-wissel herpakken? 'Moet zich vasthouden aan De Ligt'
Kenneth Taylors basisdebuut in Oranje tegen WK-finalist Frankrijk moest vorige week een nieuw hoogtepunt worden in zijn prille voetballoopbaan. Het eindigde in een nachtmerrie. De 20-jarige Ajacied werd bij 3-0 achterstand na 33 minuten gewisseld door bondscoach Ronald Koeman. "Interessant om te kijken hoe hij hier nu mee omgaat," zegt Willem Weijs.
Weijs is zijn oud-jeugdtrainer bij Ajax en bekijkt de wedstrijd Go Ahead Eagles-Ajax vanmiddag (12.15 uur) met extra interesse. Juist bij tegenslagen onderscheiden de grote jongens zich immers van de kleintjes, zo is zijn opvatting.
"Een voetballer kan nooit de top halen als hij niet door dit soort momenten heen komt. Spelers krijgen vroeg of laat allemaal een keer te maken met tegenslag, dus aan hen de taak om zich daartegen te weren."
De gedachten gingen na de vroege wissel van Taylor direct naar Matthijs de Ligt. De verdediger kreeg in 2017 namelijk eenzelfde soort oplawaai te verwerken bij Oranje. De Ligt, inmiddels basisspeler bij topclub Bayern München, werd door bondscoach Danny Blind voor de leeuwen gegooid in het WK-kwalificatieduel met Bulgarije.
Dat pakte niet goed uit. Bij de 1-0 ging debutant De Ligt pijnlijk in de fout en ook bij de tweede goal van Bulgarije liet hij steken vallen. Blind wisselde De Ligt in de rust en de toenmalige Ajacied werd na afloop de kop van jut. Net als Taylor na de afstraffing tegen Frankrijk.
Weijs: "Vooropgesteld: ik vind het altijd makkelijk scoren om een matige prestatie van het hele team toe te wijzen aan een individu. Misschien was het slachtofferen van Taylor ook wel de makkelijkste weg. Hij is de jongste speler en heeft nog geen grote staat van dienst. Je ziet vaak dat als trainers iets teweeg willen brengen, ze eerder voor dit soort spelers kiezen dan voor gearriveerde spelers zoals Georginio Wijnaldum of Memphis Depay."
De Ligt als voorbeeld
De Ligt is, als het om mentale weerbaarheid gaat, misschien wel het perfecte voorbeeld voor Taylor. "Hij kwam heel snel bij Ajax, ging even flink op zijn bek, maar pakte de draad al snel weer op. En kijk waar De Ligt nu staat. Daar moet Taylor zich aan vasthouden."
Weijs, nu assistent bij het Belgische Lommel SK, werkte een aantal jaar in de jeugdopleiding van Ajax en was destijds als mentor nauw betrokken bij de ontwikkeling van Taylor. Hij denkt dat zijn voormalige pupil snel zal opkrabbelen. "Ik ken hem als een heel evenwichtige, zelfbewuste en zelfverzekerde jongen. Ik verwacht dat de terugslag bij hem mee zal vallen."
"Je moet ook altijd kijken naar de context. Bij het Nederlands elftal is hij een van de meest onervaren spelers in een voor hem nieuwe omgeving. Hij speelde in een elftal dat duidelijk van mindere kwaliteit was dan de tegenstander. Bij Ajax is straks tegen Go Ahead Eagles alles het tegenovergestelde. In principe is Ajax dominant, heeft het betere spelers en speelt Taylor in een vertrouwde omgeving."
Van schipperen naar succes
Taylor groeide dit seizoen uit tot basisspeler. Eerst onder Alfred Schreuder, daarna onder John Heitinga. Vorig seizoen schipperde hij nog tussen Jong Ajax en Ajax 1. Toenmalig trainer Erik ten Hag stelde voor om hem een halfjaar uit te lenen, maar daar wilde Taylor niks van weten.
Weijs: "Ik kwam rond die tijd als assistent van Willem II naar de Arena en wist toen al dat als hij hier doorheen zou komen, hij daarna voor een langere periode in het eerste zou spelen. Maar hij was nog ongeduldig, wilde gewoon spelen en zich verder ontwikkelen. Ik zei toen tegen hem: blijf rustig en blijf goede keuzes maken, dan komen de kansen voor iemand met jouw kwaliteiten vanzelf. Dat is ook gebleken."
Toch is er, ondanks zijn basisplaats bij Ajax en plek in het Nederlands elftal, ook veel kritiek op Taylor. Hij blinkt nergens echt in uit en in de omschakeling van aanval naar verdediging oogt het vaak laconiek. Het openingsdoelpunt van Frankrijk na twee minuten was een goed voorbeeld van dat laatste. Taylor werd met een tackle afgetroefd door Antoine Griezmann, die vervolgens makkelijk wegliep bij de middenvelder van Ajax en de 1-0 kon binnenschieten.
"Ik weet niet of dat laconiek was of dat hij op zo'n moment onder de indruk was van een groot stadion en een hele sterke tegenstander. Maar in algemene zin is dat wel een verbeterpunt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Edson Álvarez... Die is veel dynamischer in het druk zetten en agressiviteit op de bal."
Wereld te winnen
Zo valt er voor Taylor, die zijn eerste seizoen als basisspeler op het hoogste niveau speelt, nog een wereld te winnen. Maar het voetbaltechnische gedeelte is volgens het pleidooi van Weijs dus zeker niet het belangrijkste punt als het gaat om het wel of niet halen van de top.
"Ik blijf me verbazen dat er door veel scouts voornamelijk wordt gekeken naar de techniek, doeltreffendheid of snelheid van een speler. Een toptalent kenmerkt zich voor mij hoe hij mentaal in elkaar steekt, hoe ambitieus hij is en hoe hij omgaat met tegenslag. Bij Taylor zit dat wel goed. Geen enkele twijfel."