NOS VoetbalAangepast

Na echec in Frankrijk weet ook Van Dijk het even niet: 'Beginnen gewoon slecht'

Van Dijk teleurgesteld in Oranje: 'Dit was gewoon slecht'

Virgil van Dijk is zwaar teleurgesteld over het spel van zijn ploeg in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk. Het Nederlands elftal werd met 4-0 vernederd en ook de aanvoerder van Oranje weet kort na de wedstrijd niet hoe dat kon gebeuren.

Eén ding was hem al wel duidelijk: de twee snelle tegendoelpunten waren rampzalig voor de kansen van zijn elftal. "Als je na zeven minuten 2-0 achter staat, wordt het hier een hels karwei. Het is gewoon slecht hoe we begonnen. Je loopt dan meteen achter de feiten aan."

Na die twee treffers, de eerste van Antoine Griezmann en de tweede van Dayot Upamecano, kwam Oranje er een paar keer aardig doorheen. Toch leverde ook dat niets op. "Er waren nog een paar 'fifty-fifty-momentjes' en halve kansen die we creëerden", mopperde Van Dijk. "Maar ook dat gebeurde zonder overtuiging."

Slecht aan de bal

Oranje beleefde een vervelende aanloop naar het duel met Frankrijk, met afmeldingen van Frenkie de Jong en Steven Bergwijn en een uitbraak van buikgriep die liefst vijf spelers velde.

Toch had het veldspel ook onder die moeilijke omstandigheden beter gemoeten, beseft Van Dijk. "Je mag de bal niet zo makkelijk verliezen. Als je aan de bal zulke fouten maakt, sta je open."

De conclusie dat Nederland naïef speelde, deelde Van Dijk (nog) niet. "Dat kan je nu zeggen, maar er zijn meerdere factoren waardoor het misging. Dat gaan we bespreken, hoewel dat cliché klinkt. Tegen Gibraltar moet het veel beter."

'Pak slaag'

Ook Jurriën Timber stond murw geslagen voor de camera en wees bij zijn analyse van de wedstrijd op het vele balverlies in de openingsfase. "Dit komt hard aan. 4-0 is echt een pak slaag. Als je zo slordig bent aan de bal, maak je het jezelf wel heel lastig. Hun aanvallers straffen foutjes genadeloos af."

Na de derde tegengoal wisselden Timber (begonnen als rechtsback) en debutant Lutsharel Geertruida (gestart als centrale verdediger) van positie. Waarom dat gebeurde, kon Timber kort na de wedstrijd nog niet vertellen.

Timber en De Roon willen leren van pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk

Ook na die omzetting bleef Oranje moeite hebben met het aanvalsspel van de Fransen. Vat op Kylian Mbappé kreeg de ploeg van Koeman nooit.

Dat het Nederlands elftal zo door het ijs zakte, stak ook Timber. "Je moet gewoon opstaan, ook als je zo snel achter komt. Als mannen erboven staan en niet zo kinderlijk spelen. Het is lastig, maar het moet wel. Anders word je afgeslacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl