David Neres verkaste van Sjachtar naar Benfica
NOS Voetbal

Sjachtar Donetsk klaagt bij Europese commissie over handelwijze FIFA

Sjachtar Donetsk heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over de handelwijze van de FIFA na de inval van Rusland in Oekraïne. De Oekraïense club is naar eigen zeggen 40 miljoen euro aan transfersommen en andere inkomsten misgelopen door regelgeving van de wereldvoetbalbond.

De FIFA besloot na het uitbreken van de oorlog dat buitenlandse voetballers uit Oekraïne en Rusland mochten vertrekken. De mondiale voetbalbond schortte aanvankelijk de contracten van buitenlandse spelers en coaches op tot 30 juni vorig jaar, maar gaf later buitenlanders de mogelijkheid om hun contracten eenzijdig op te zeggen tot 30 juni komend jaar, als er geen overeenstemming met de club is bereikt.

Brazilianen

Sjachtar raakte sinds de invasie in februari vorig jaar onder anderen de Brazilianen David Neres (de oud-Ajacied vertrok naar Benfica), Tete (Olympique Lyon) en Dentinho (Besiktas) kwijt. De club probeerde de 40 miljoen euro vergeefs te verhalen op de FIFA, die verklaarde dat de maatregelen een onvermijdelijk gevolg waren van de situatie in Oekraïne.

Sjachtar stapte ook naar het CAS. Maar het internationale sporttribunaal bekrachtigde de regels van de FIFA. Zonder veel van de buitenlandse sterren werd de Oekraïense grootmacht eerder deze maand door Feyenoord uitgeschakeld in de Europa League. De 7-1 nederlaag in Rotterdam werd Sjachtar fataal na de 1-1 in de 'thuiswedstrijd' in Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl