Een GGD-testlocatie in Utrecht (ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Ministerie voor rechter gedaagd na datalek GGD, stichting eist schadevergoeding

Een stichting die claims voor schadevergoedingen indient, daagt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en 34 andere instanties (waaronder regionale GGD's) voor de rechter vanwege een datalek bij de GGD tijdens de coronapandemie. Stichting ICAM eist een schadevergoeding voor mensen die zich als gedupeerden hebben aangemeld.

Tijdens de coronapandemie waren door een datalek gegevens van iedereen die een coronatest liet uitvoeren enige tijd zichtbaar voor callcentermedewerkers van de GGD. Volgens RTL Nieuws werden deze gevoelige gegevens op grote schaal verhandeld.

'6,5 miljoen gedupeerden'

De stichting zegt dat in totaal 6,5 miljoen mensen mogelijk slachtoffer zijn geworden en eist 500 euro per slachtoffer. Voor mensen die daadwerkelijk kunnen aantonen dat hun gegevens zijn geroofd wil de stichting 1500 euro schadevergoeding.

Vorig jaar dreigde de stichting ook al met een rechtszaak, maar toen werd eerst een oplossing gezocht met het ministerie. Omdat daar volgens de stichting te weinig uitkwam, volgt nu de rechtszaak.

Ook gemeente Amsterdam gedagvaard

Onder meer het ministerie wordt vandaag gedagvaard, maar ook bijvoorbeeld de gemeentes Rotterdam en Amsterdam, regionale GGD's, veiligheidsregio's en de landelijke GGD GHOR, meldt ANP. Om deel te nemen aan de massaclaim moeten mensen zich melden bij de stichting.

Aanmelden is gratis omdat een geldschieter de rechtsgang financiert. De GGD-claim kost ICAM zeker 1 miljoen euro, zei Liesker Procesfinanciering, het bedrijf dat de zaak financiert, vorig jaar al. Het bedrijf krijgt 20 procent van de eventuele schadevergoeding, met een maximum van vijf keer de kosten van de zaak. Dat zou kunnen oplopen tot zo'n 5 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl