NOS Voetbal

AZ-trainer Jansen bewaakt kleedkamer en zoekt inspiratie bij Michael Jordan

Jansen zocht 'gezonde kleedkamer': 'Hebt een juiste balans en hiërarchie nodig'

Pascal Jansen, de trainer van AZ, houdt een boekje bij. Hij beschrijft daarin zijn eigen ontwikkeling als trainer en filosofeert over de stappen die hij nog moet zetten om tot de voor hem heilige graal van het trainerschap te komen: de Engelse Premier League.

On my way to become a Premier League manager heeft hij het boekje genoemd. Jansen, geboren in Engeland, heeft de laatste jaren reuzensprongen gemaakt richting zijn ultieme doel.

In de winter van 2020 volgde hij Arne Slot op, toen bekend werd dat die richting Feyenoord zou vertrekken. Inmiddels heeft Jansen zijn stempel op AZ gedrukt. De Alkmaarders draaien met goed voetbal mee in de top van de eredivisie en maken indruk in Europa, waar de kwartfinales van de Conference League is bereikt.

Gezonde kleedkamer

Cruciale factor in dat succes is "de gezonde kleedkamer", vertelt Jansen. Dat betekent dat de selectie in balans moet zijn. "We willen een gezonde hiërarchie hebben in onze groep. Daar hoort een goede verdeling met jonkies en ouderen bij."

Jordy Clasie en Bruno Martins Indi spelen een belangrijke rol in de kleedkamer als mentors van het jonge talent dat in groten getale vanuit de Alkmaarse jeugdopleiding doorstroomt naar het eerste elftal.

Die ervaren krachten dwingen door hun prestaties respect af, zegt Jansen. "Martins Indi is nu geblesseerd en kan dat dus niet binnen de lijnen afdwingen. Maar iedereen kijkt juist met bewondering naar hoe keihard hij werkt om terug te komen."

"Sommige jongens moeten groeien en bij de hand genomen geworden. Dat kan alleen op een plek waar er ook een paar jongens zijn die zeggen hoe het werkt en die ze helpen of juist een keer aanpakken."

Het succes van AZ: Jansen verklaart het aan de hand van drie momenten

Jansen smeedt nu tweeënhalf jaar aan die gezonde kleedkamer en aan het spel dat AZ speelt. Het is zijn eerste klus als hoofdtrainer, terwijl de 50-jarige al jaren in het trainersvak bezig is.

"Je pad richting het hoofdtrainerschap kun je niet helemaal uitstippelen. Ik wist op mijn achttiende al dat ik een trainerslicentie wilde halen, omdat ik onafhankelijk wilde zijn en met die licentie praktische belemmeringen wilde wegnemen."

Inspiratiebron Michael Jordan

Die licentie was het eerste stapje in de trainersdroom, die hem uiteindelijk terug moet leiden naar geboorteland Engeland. Michael Jordan, de Amerikaanse basketbalgrootheid, is een grote inspiratiebron.

"Ik heb een fotootje van hem als profielfoto en heb tijdens wedstrijden altijd gympen van zijn merk aan. Zijn drang om beter te worden en om een winnaar te zijn, inspireert."

Jansen geïnspireerd door Michael Jordan: 'Een absolute winnaar'

Nu volgen voor Jansen en AZ de cruciale laatste weken van het seizoen. Vooral de Europese droom is nog springlevend. De eerstvolgende horde richting Alkmaarse glorie in de Conference League is Anderlecht.

"Voor de vorige ronde tegen Lazio was iedereen ervan overtuigd dat wij eruit zouden vliegen. Nu is het sentiment precies andersom. We kúnnen de Conference League winnen, maar we moeten het eerst laten zien tegen Anderlecht."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Johan Neeskens (door Frank Heinen) en de Muurligger door Hugo Borst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl