NOS VoetbalAangepast

AZ vraagt om onderzoek naar handelen KNVB vanwege 'achterkamertjespolitiek'

AZ wil dat de KNVB een onafhankelijk (feiten)onderzoek laat doen naar de beleidsbepalers binnen de voetbalbond. Dat heeft de club de bond laten weten in een zes kantjes tellende brief, die in handen is van het televisieprogramma Vandaag Inside en hier te lezen is.

De brief is ondertekend door algemeen directeur Robert Eenhoorn en René Neelissen, de voorzitter van de raad van commissarissen van de Alkmaarders.

Als de KNVB geen gehoor geeft aan het verzoek van AZ, dan stapt de club mogelijk naar de rechter. AZ beticht Jan Albers, voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB, van "achterkamertjespolitiek".

Voorkeurspositie Ajax, PSV en Feyenoord?

Zo zouden Ajax, PSV en Feyenoord een voorkeurspositie hebben binnen de bond. AZ haalt daarbij tal van voorbeelden aan, onder meer de afwikkeling van het coronaseizoen 2019/2020 en de invoering van NL League, een belangenorganisatie van profclubs en -competities.

"Dit handelen is op zichzelf al kwalijk genoeg, maar des te kwalijker is dat hij dit heeft gedaan zonder de directeur betaald voetbal, mevrouw Marianne van Leeuwen, hierover te informeren", valt te lezen in de brief.

AZ is ook niet te spreken over het gebrek aan communicatie vanuit de bond. In december 2022 stuurde de club een email naar directeur betaald voetbal Van Leeuwen dat er geen afgevaardigde van de club aanwezig zou zijn op de Algemene Vergadering en Bondsvergadering, maar daar kwam geen reactie op.

In januari van datzelfde jaar stuurde de club een email naar de bond over de gang van zaken rondom de compensatie die clubs zouden krijgen tijdens de coronaperiode, daar werd volgens AZ ook niet op gereageerd.

'Onverklaarbaar en onverteerbaar'

"Met name is het voor AZ tot op de dag van vandaag onverklaarbaar en onverteerbaar dat de KNVB heeft besloten om de tickets voor de groepsfase van de UEFA Champions League en UEFA Europa League in het voetbalseizoen 2020/2021, inclusief de bijbehorende financiële waarde, simpelweg toe te kennen aan respectievelijk Ajax en Feyenoord, zonder daarbij enige rekening te houden met de (financiële) consequenties van dat besluit voor de andere direct betrokken clubs (te weten AZ en FC Utrecht)."

"Dit te meer daar AZ voor dit specifieke thema bij de KNVB vooraf schriftelijk per email aandacht heeft gevraagd en daarop door de KNVB naar AZ (ook hier weer) nimmer enige reactie is gegeven c.q. verzonden."

Just Spee (l) en Marianne van Leeuwen

In januari vorig jaar klopte AZ ook aan bij bondsvoorzitter Just Spee om opheldering te vragen waarom de club nooit benaderd is om te praten over een vorm van schadevergoeding na de besluitvorming rondom het toekennen van de Europese tickets. Volgens AZ zou Spee er later nog op terug komen, maar tot op de dag van vandaag heeft AZ naar eigen zeggen nog niks gehoord.

"Kortom, AZ is voor de besluiten van de KNVB niet alleen (financieel) benadeeld maar voelt zicht door diezelfde KNVB in de nasleep daarvan ook totaal niet serieus genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl