Ongrijpbare Saka helpt Engeland langs Oekraïne, eerste overwinning Italië

Kane en Saka helpen Engeland aan EK-kwalificatiewinst op Oekraïne

Engeland heeft in de kwalificatiereeks voor het EK na een zege op Italië ook afgerekend met Oekraïne. Op Wembley maakten Harry Kane en Bukayo Saka het verschil: 2-0.

Italië boekte later op de avond op Malta zijn eerste zege in deze EK-kwalificatiereeks. Tegen de nummer 167 van de FIFA-ranking, die de laatste twee ontmoetingen slechts met 1-0 had verloren, werd het 2-0.

Matteo Retegui (kopbal) en Matteo Pessina (intikker) scoorden voor rust namens Italië, dat in de vijfde minuut met de schrik was vrij gekomen bij een kans van Alexander Satariano.

Op de tribunes bij de wedstrijd van Engeland zaten duizenden Oekraïners, gevlucht na de Russische invasie van ruim een jaar geleden. Zij hadden hun eigen hoek op Wembley, waar ze met vlaggen en gezang voor sfeer zorgden.

In Engeland zijn meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen neergestreken.

Die duizenden op de tribune zagen dat hun twee landgenoten met een sterrenstatus in de Premier League - Oleksandr Zinchenko van Arsenal en Mikhailo Mudryk van Chelsea - nooit lekker in de wedstrijd kwamen.

Onstuitbare Saka

Dat Oekraïne nogal moeizaam voetbalde, kwam ook door het goede spel van Engeland. Op het middenveld waren Jude Bellingham, Declan Rice en de ervaren Jordan Henderson oppermachtig. Voorin was Saka ongrijpbaar.

In het eerste half uur leverde het Engelse overwicht nog niets op, maar in de 36ste minuut was het raak. Saka kapte zijn tegenstander uit en legde de bal precies goed klaar voor Kane, die eenvoudig binnen kon tikken.

Kane had kort voor het duel nog een bokaal met gouden schoen in ontvangst genomen, omdat hij na zijn goal tegen Italië de Engelse topscorer aller tijden was geworden. Op zijn volgende doelpunt (nummer 55) hoefde de Tottenham-spits dus niet lang te wachten.

Nog voor rust maakte Saka, simpelweg te snel en te behendig voor de Oekraïense verdediging, de 2-0. De speler van Arsenal draaide weg bij zijn man en krulde de bal achteloos in de kruising.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. In de tweede helft deden de Engelsen het kalm aan en probeerde Oekraïne de schade te beperken. Dat lukte de ploeg, wat vooral ook fijn was voor hun duizend landgenoten in de hoek van Wembley.