Osame Sahraoui (sc Heerenveen) is één van de Noorse talenten in de eredivisie

Noorse talenten gedijen goed in eredivisie: 'De basis in Noorwegen is breder'

  • Jan Vincent van Zuiden

    commentator/redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    commentator/redacteur NOS Sport

Quizvraagje: Hoeveel spelers van Jong Noorwegen spelen momenteel in de eredivisie? En dan rekenen we Mathias Kjølø (door een blessure is de middenvelder van FC Twente niet beschikbaar) niet mee. Het antwoord? Vijf.

Fredrik Oppegard (Go Ahead Eagles, gehuurd van PSV), Johan Hove (FC Groningen), Joshua Kitolano (Sparta), Osame Sahraoui en Daniel Karlsbakk (beiden sc Heerenveen) spelen vanavond (18.00 uur) tegen Jong Oranje, ter voorbereiding op het EK van komende zomer waar beide landen zich voor geplaatst hebben. Ook ex-AZ'er Hakon Evjen behoort tot de selectie.

Er wordt door Nederlandse clubs dus volop gevist in de Noorse talentenvijver, maar wat zit er achter deze trend? En mag Noorwegen zich langzaamaan gaan verheugen op een gouden lichting, die het land eindelijk weer eens op een eindtoernooi kan brengen? Dat is na het WK van 1998 en het EK van 2000 namelijk nooit meer gelukt.

Meer scouts naar Noorwegen

"Er zijn altijd goede Noorse talenten geweest. Alleen is er nu meer aandacht voor bij alle internationale scouts", is de indruk van Hallvar Thoresen. De oud-spits van onder meer FC Twente, PSV en het Noorse elftal werkt tegenwoordig als scout voor PSV.

"Het is goed dat de talenten op jongere leeftijd al naar het buitenland gaan. Daar heeft het Noorse voetbal profijt van. De eredivisie is een sterkere competitie dan de Noorse. In Nederland kunnen ze zich beter ontwikkelen en een hoger niveau halen."

De Noorse spits Hallvar Thoresen in het shirt van PSV (1986)

Dat er bij scouts meer aandacht voor Noorwegen en de andere Scandinavische landen is, ervaart ook Karel Brandsma. Hij was als adviseur voetbalzaken van sc Heerenveen onder meer betrokken bij het aantrekken van Osame Sahraoui deze winter. De buitenspeler heeft in zijn eerste maanden in Friesland indruk gemaakt met fraaie acties en aanvallende impulsen.

"De concurrentie op het gebied van scouting in Noorwegen is niet te vergelijken met de situatie van een aantal jaar geleden. Je moet er nu echt vroeg en snel bij zijn als je een talent wilt halen. Je ziet het ook terug in de transfersommen. Die zijn enorm gestegen", zegt Brandsma.

Dat er veel Noorse talenten doorstromen, komt volgens Brandsma mede door het organisatiemodel van het Noorse voetbal.

"Het jeugdvoetbal wordt heel gestructureerd aangestuurd door de Noorse voetbalbond. Tot 14 jaar mag iedereen trainen bij een betaaldvoetbalorganisatie. Het echte selecteren begint daarna pas, terwijl we in Nederland talenten al op 6- of 7-jarige leeftijd selecteren. Daardoor is de basis in Noorwegen breder. Jongens die een cognitieve of fysieke achterstand hebben, krijgen veel meer tijd om te rijpen. In Nederland zouden die spelers misschien eerder afvallen, terwijl dat niet terecht is."

Opkomst van kunstgras en trainersopleiding

Voormalig Oranje-international Youri Mulder, deels woonachtig in Noorwegen, denkt dat er meer redenen zijn voor het doorbreken van de vele Noorse talenten. "Ze hebben daar de laatste tien, vijftien jaar enorm veel kunstgrasvelden aangelegd. Ze kunnen nu onbeperkt voetballen. Vroeger kon dat niet. Daar plukken ze de vruchten van. En ze zijn heel goed in het opleiden van trainers. Dat merkte ik ook bij mijn jongens. Die hadden echt goede trainers."

  • Pro Shots
    Youri Mulder aan het werk als voetbalanalist
  • ANP
    Youri Mulder juicht na een doelpunt van het Nederlands elftal (1994)

"Ze hebben het systeem van Duitsland en Nederland overgenomen, dat ze in de jongste jeugd vier tegen vier spelen. Zodat die kinderen allemaal heel veel aan de bal zijn. Kleine partijtjes en lekker voetballen. Sporten is in Noorwegen sowieso fundamenteel en belangrijk voor de maatschappij. Er wordt heel veel aandacht aan besteed, al vanaf de kleuterschool. Dat telt ook allemaal mee in de ontwikkeling."

Met Martin Ødegaard (Arsenal) en Erling Haaland (Manchester City) heeft Noorwegen twee sterren en uithangborden die op het allerhoogste niveau spelen. Zij zijn bovendien ook nog maar 24 en 22 jaar. En net als andere Noorse talenten deed Ødegaard ervaring op in de eredivisie: bij sc Heerenveen en Vitesse.

Erling Haaland (l) en Martin Ødegaard (r) vieren een goal van Noorwegen. Verdediger Kristoffer Vassbakk Ajer deelt ook in de feestvreugde.

Het heeft er alle schijn van dat Noorwegen de komende jaren een land gaat worden om rekening mee te houden. Maar Thoresen is voorzichtig. "Natuurlijk hebben we wel de hoop dat we ons eindelijk weer eens plaatsen voor een groot toernooi. En hoewel dat bij jeugdteams regelmatig lukt, slaagt het A-elftal daar steeds niet in."

"In de breedte is het in mijn ogen niet goed genoeg. Dat is al jaren zo. De meeste internationals spelen wel in buitenlandse competities, maar zijn daar geen topspelers. En dan krijgen ze te weinig speeltijd. We hebben meer spelers nodig zoals Ødegaard en Haaland, die echt top zijn."

Joshua Kitolano (Sparta)

Brandsma en Mulder verwachten wél dat Noorwegen zich binnen afzienbare tijd weer gaat tonen op een eindronde. Brandsma: "Ik denk dat ze een aardige toekomst voor zich hebben. Met die twee sterspelers, de buitenspelers die ze hebben en in de regel degelijke verdedigers die allemaal bij wat grotere internationale clubs spelen, komt dat wel goed."

"Kijk ook maar naar andere sporten waarin de Noren in de top meedraaien", vult Mulder aan. "Ze hebben met Casper Ruud een toptennisser, er lopen een paar atleten mee met de wereldtop, ze hebben successen gehad met skiën, wielrennen en handbal. En mede door de populariteit van Haaland en Ødegaard kunnen ze ook in het voetbal grote stappen gaan zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl