Erling Haaland na zijn vijfde doelpunt tegen RB Leipzig

Fenomeen Haaland schiet City met vijf goals langs Leipzig en naar kwartfinale CL

Erling Haaland heeft Manchester City met vijf doelpunten hoogstpersoonlijk naar de kwartfinales van de Champions League geschoten. Na de 1-1 in Duitsland hadden de Engelsen in eigen huis geen kind aan het Duitse RB Leipzig: 7-0.

De cijfers van Haaland in zijn eerste seizoen voor City zijn duizelingwekkend. Het Noorse doelpuntenfenomeen staat nu op tien goals in de Champions League en 39 doelpunten in 36 officiële wedstrijden. Daarmee verbreekt Haaland een record dat al sinds 1929 staat, toen Tommy Johnson 38 keer scoorde: de Noor is nu de speler die het vaakst voor City scoorde in één seizoen.

Met zijn vijf goals in één Champions League-wedstrijd treedt hij in de voetsporen van Lionel Messi en Luiz Adriano. Messi maakte er ooit vijf namens FC Barcelona tegen Bayer Leverkusen in 2012 (7-1) en Adriano deed hetzelfde voor Shakhtar Donetsk tegen Bate Borisov in 2014 (7-0).

Record Van Nistelrooij aan diggelen

Maar daar bleef het niet bij voor de nog maar 22-jarige aanvaller. Haaland schoot met zijn tweede doelpunt tegen Leipzig een record van Ruud van Nistelrooij aan diggelen. Het betekende zijn dertigste doelpunt in de Champions League, geen speler had daar ooit minder duels voor nodig.

Manchester City was, zoals verwacht, de betere ploeg in het Etihad Stadium. De ploeg van Pep Guardiola kwam na ruim 22 minuten verdiend op voorsprong, maar werd daarbij geholpen door de scheidsrechter.

Verdediger Benjamin Henrichs ging onder de bal door en kreeg de bal vervolgens van achteren ongelukkig heel licht op zijn arm gekopt. Na ingrijpen van de VAR ging de bal op de stip.

Janis Blaswich is kansloos bij de strafschop van Erling Haaland

Haaland schoot de bal vanaf elf meter onberispelijk in de hoek. Voor Janis Blaswich, vorig seizoen nog doelman van het gedegradeerde Heracles Almelo, was er geen houden aan.

Twee minuten later sloeg de Noorse aanvaller opnieuw toe. Kevin De Bruyne poeierde de bal tegen de lat en in de rebound kon Haaland makkelijk binnenkoppen.

Hattrick Haaland

Nog voor rust besliste Haaland het duel met Leipzig en tekende hij voor zijn hattrick. Ook nu was hij heel attent op een rebound, nadat Rúben Dias de bal op de binnenkant van de paal had gekopt.

De wedstrijd was gespeeld, maar dat betekende niet dat Haaland en City gas terugnamen. Kort na rust tekende Ilkay Gündogan voor de 4-0, maar toen was het toch echt weer de beurt aan Haaland.

Trainer Pep Guardiola haalt Haaland naar de kant

Met twee rebounds maakte hij na nog geen uur spelen zijn vierde en vijfde doelpunt van de wedstrijd. Haaland had toen nog een halfuur de tijd om de eerste speler te worden met zes doelpunten in één Champions League-duel, maar zijn trainer Guardiola vond het wel genoeg en haalde hem onder luid applaus naar de kant.

Leipzig en de ongelukkige doelman Blaswich konden daarna opgelucht adem halen, want met de wissel van de sluipschutter voetbalde City de wedstrijd rustig uit. De Bruyne zorgde in de blessuretijd met een heerlijke uithaal nog wel voor het slotakkoord.