Thijs Dallinga, gevierde spits bij Toulouse
NOS Voetbal

Toulouse-topscorer Dallinga stap dichter bij Oranje: 'Twee concurrenten minder'

  • Thierry Boon

    Volgt Jong Oranje namens de NOS

  • Thierry Boon

    Volgt Jong Oranje namens de NOS

"Ja, die ja, die ehh..."

Bondscoach Ronald Koeman begint te stamelen bij een vraag op de persconferentie waarin hij zijn selectie voor het Nederlands elftal toelicht. Waarom Brian Brobbey - wisselspeler bij Ajax - oproepen als je ook Thijs Dallinga - scoort aan de lopende band bij Toulouse - kunt selecteren?

Na het onzekere begin geeft Koeman antwoord: "Natuurlijk heb ik ook de jongens in Frankrijk gevolgd. Maar ik heb de keuze voor Brobbey gemaakt, omdat ik die tien dagen wil zien. Want ik denk nog steeds dat hij uiteindelijk beter wordt."

De beste voetballers van Nederland spelen tegenwoordig voornamelijk achterin. In de spits is de spoeling achter eerste keus Memphis Depay en Manchester United-aanvaller Wout Weghorst nogal dun.

Concurrentie verdwijnt

Met het bedanken van Luuk de Jong en Vincent Janssen zijn er inmiddels twee WK-gangers afgehaakt. En dus is het niet gek dat de naam van Dallinga valt. Hij is in de Franse competitie, die hoger wordt ingeschat dan de eredivisie, al goed voor dubbele cijfers.

Ook Dallinga las over het stoppen van De Jong en Janssen. "Feitelijk gezien zijn het twee concurrenten minder", concludeert de 22-jarige Groninger.

Spits Dallinga ziet kans in Oranje dichter bij komen: 'Twee concurrenten kwijt'

Voorlopig moet hij het doen met Jong Oranje, waarin hij in twee invalbeurten nog niet wist te scoren. "Ik ben van het rustig opbouwen, dus ik zou niet snel zeggen over mezelf dat ik in Oranje moet. Maar we komen wel weer een stapje dichterbij."

De laatste twee jaar gaat het hartstikke hard met Dallinga. Na minder succesvolle periodes bij FC Emmen en FC Groningen ontpopt hij zich in het seizoen 2021/2022 als transfervrije aanwinst van Excelsior tot een ware goaltjesdief.

In de eerste divisie maakt hij 24 goals in zijn eerste 19 duels. De teller stopt uiteindelijk na 32 doelpunten, waarmee hij topscorer wordt.

Thijs Dallinga wordt gehuldigd als topscorer van de KKD door Louis van Gaal

De scouts van de Franse promovendus Toulouse durven het aan met Dallinga en laten hun club 2,5 miljoen euro betalen voor een spits uit de eerste divisie. Daar krijgen ze geen spijt van, want in het zuiden van Frankrijk gaat Dallinga vrolijk door met scoren.

Kort achter Messi

Met tien goals in 27 duels in zijn debuutseizoen bij de huidige nummer twaalf van Frankrijk mag Dallinga tevreden zijn. Op de topscorerslijst staat hij maar drie goals achter Paris Saint-Germain-ster Lionel Messi.

"Ja, we zitten er kort achter!", glundert Dallinga. "Het is leuk om in zulke rijtjes te staan. Dat had ik vorig jaar niet kunnen bedenken. Dus dat is alleen maar mooi. Na de WK-onderbreking gaat het goed. Met de club, maar met mijzelf ook."

Thijs Dallinga juicht na weer een goal voor Toulouse

Of hij zichzelf verbaast? Hij twijfelt even. "De stap was natuurlijk groot. Van de eerste divisie naar een topvijf-competitie. Ik denk dat ik me even heb moeten aanpassen, maar dat nu wel uitkomt wat ik voor ogen had", zegt hij zelfbewust.

Het is als voetballer altijd even wennen aan een nieuwe omgeving, ook in die warme vierde stad van Frankrijk. Het niveau is hoger, je krijgt te maken met nieuwe teamgenoten, je moet je plekje zien te vinden, zowel op de club als daarbuiten. En dan is er nog een taalbarrière.

Nederlandse enclave zorgt voor irritatie bij Fransen

Al valt dat bij Toulouse wel mee, gezien de Nederlandse enclave. Naast Dallinga staan Branco van den Boomen (o.a. ex-FC Eindhoven), Stijn Spierings (ex-Sparta), Zakaria Aboukhlal (ex-AZ) en Said Hamulic (voormalig jeugdspeler Go Ahead Eagles) ook onder contract bij de Franse club.

"De Fransen worden weleens gek van ons", erkent Dallinga over het Hollandse kliekje. "Ze zeggen dan dat we te luid zijn. Dat zijn we ook wel vaak, maar ik vind dat juist een goed teken."

Dallinga over Nederlandse enclave in Toulouse: 'Fransen worden weleens gek van ons'

"Dat zegt dat we het naar onze zin hebben. En dat de rest wellicht wat minder met elkaar praat, haha. Voor ons is het perfect, maar af en toe proef je wel wat irritatie van buitenaf", aldus Dallinga.

Hoewel het dus erg gezellig is, waken de Nederlanders voor een overkill aan landgenoten. "Daar hebben we het weleens over: of ze ons niet eens zat zijn. Maar zolang we het goed doen op het veld, denk ik dat het wel geaccepteerd wordt."

En goed doen ze het, met middenvelder Van den Boomen (vijf doelpunten en zeven assists) en spits Dallinga voorop.

Nog even terug naar Oranje. Snapt hij waarom Brobbey de voorkeur krijgt? "Daar wil ik niet veel over zeggen", houdt Dallinga zich op de vlakte. "Ik ben blij met hoe het nu gaat. Natuurlijk hoop je soms stiekem op Oranje, maar ik moet het gewoon elk weekend laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl