NOS Nieuws

Ook Hoge Raad oordeelt: maaltijdbezorgers Deliveroo waren geen zzp'ers

Maaltijdbezorgers van Deliveroo waren geen zzp'ers en hoorden in loondienst te zijn. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld na een lange juridische strijd tussen de Britse maaltijdbezorger en vakbond FNV.

Het bedrijf is niet meer actief in Nederland, maar bezorgers die eerder voor Deliveroo werkten kunnen met deze uitspraak in de hand toch proberen extra geld te krijgen van het bedrijf.

Door de uitspraak is duidelijk geworden dat de maaltijdbezorgers meer rechten hadden dan ze kregen. Zo hadden ze het cao-loon en vakantiegeld moeten krijgen. Ook hadden ze doorbetaald moeten worden tijdens ziekte en als ze in restaurants moesten wachten. De kantonrechter en het hof kwamen eerder tot hetzelfde oordeel.

Deliveroo besloot in 2018 om hun bezorgers onder een zzp-contract te laten werken. Volgens het bedrijf kregen bezorgers de vrijheid zelf te bepalen of wanneer ze gingen werken, en konden ze zich vrij laten vervangen. De Hoge Raad erkent dat bezorgers van Deliveroo relatief veel vrijheid hadden, maar dat betekent niet dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst.

Vertrekbonus

Toch zal het in de praktijk lastig zijn voor veel bezorgers om nog geld los te peuteren bij Deliveroo. Ten eerste omdat ze in nieuwe rechtszaken moeten aantonen hoeveel geld ze precies nog te goed hebben van het bezorgbedrijf. FNV voert nu voor veertig voormalige Deliveroo-bezorgers een rechtszaak om met terugwerkende kracht een arbeidsovereenkomst af te dwingen.

Zo'n zaak beginnen heeft geen zin voor bezorgers die een premie hebben gekregen toen Deliveroo eind vorig jaar vertrok uit Nederland, zegt FNV. Als een bezorger die aannam, tekende diegene er volgens de vakbond ook voor later geen recht meer te hebben op extra geld.

Zzp'ers bij andere bedrijven

Er werd reikhalzend uitgekeken naar deze uitspraak omdat die voor duidelijkheid zou kunnen zorgen. Niet alleen voor Deliveroo en de bezorgers zelf, maar ook voor veel andere platformbedrijven die met zzp'ers werken. Voor Deliveroo is die duidelijkheid er nu. Voor de andere bedrijven en hun zzp'ers niet.

Het kabinet is al jaren bezig met nieuwe regels voor het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Ook na deze uitspraak blijft de bal in Den Haag liggen. "De Hoge Raad laat het aan de wetgever over", zegt arbeidsrechtadvocaat Joyce Snijder. "Ik zie naar aanleiding van deze uitspraak geen noemenswaardige gevolgen voor de bredere arbeidsmarkt."

Een van de bedrijven die met argusogen de Deliveroo-zaak gevolgd zal hebben, is Uber Eats. Ook daar rijden zzp-bezorgers rond. "Voor Uber Eats is er geen duidelijkheid gekomen", zegt Snijder. "De Hoge Raad beslist dat alle omstandigheden van het geval in onderling verband moeten worden beoordeeld. De uitspraak gaat echt over Deliveroo. En dus heeft deze uitspraak van de Hoge Raad nu geen invloed op de praktijk bij andere maaltijdbezorgers."

'Ik hoop dat freelancen blijft'

Voor sommige bezorgers is dat een opluchting. "Ik ben mijn baan verloren door FNV", zegt oud-Deliveroo bezorger Eddy. Hij werkt nu voor Uber Eats. "Ik hoop dat freelance blijft."

De Amsterdamse vader zegt dat hij nu keuzevrijheid heeft. Als hij een contract als bezorger zou willen zou hij in dienst kunnen bij Thuisbezorgd. Maar de combinatie van het salaris en het beperkte aantal uur dat hij daar kan werken, is volgens de bezorger niet voldoende om rond te komen in Amsterdam.

Als zzp'er kan hij zelf kiezen welke ritjes hij rijdt en hoeveel uur hij maakt. "Bij zowel Deliveroo als Uber Eats kan ik van het bezorgen leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl