Ophef over minder vliegende golfbal: 'Dan is charme die sport sterk maakt weg'
Er is ophef in de golfwereld ontstaan over de plannen voor een nieuw soort bal. Vanaf 2026 zou er op verschillende toernooien moeten worden gespeeld met een nieuw exemplaar, dat minder ver vliegt.
"Misschien moet er wel wat gebeuren", denkt Nederlands beste golfer Joost Luiten in Langs de Lijn En Omstreken. "Maar ik denk dat de bal aanpassen niet de oplossing is."
De zogeheten R&A, die waakt over de spelregels, is veel stelliger. "Niks doen is geen optie meer", liet bestuurder Martin Slumbers weten. Golfers slaan de ballen immers steeds verder, waardoor er al enkele banen verlengd moesten worden. En dat is een zeer kostbaar proces.
Dit is een probleem voor 0,1 procent van de golfers. We praten over professionals. En dan niet de gemiddelde, maar de top van de wereld. Dan denk ik ook: je kunt ook een probleem creëren.
Luiten behoort tot de grote groep spelers die daar het probleem niet van inzien. "Het is alsof je bij het hardlopen zegt: de 100 meter lopen jullie zó snel, we gaan er 110 meter van maken."
"Het is normaal dat we als profs vooruit willen", vervolgt hij. "Deze kwestie is een probleem voor 0,1 procent van de golfers in de golfpopulatie. We praten over professionals. En dan niet de gemiddelde, maar de top van de wereld waar dit een probleem van is. Dan denk ik ook: je kunt ook een probleem creëren."
Twintig meter verder in twintig jaar
Maar toch, er is vanuit de overkoepelende organisaties al twee decennia geen aandacht meer besteed aan de toenemende afstanden die golfers weten te overbruggen. "Twintig jaar geleden sloegen we twintig meter korter. Dat merk je wel", zegt Luiten. "Maar of je met -15 of met -35 wint, dat is voor mij niet van belang."
En als er dan toch ingegrepen moet worden, pleit Luiten ervoor dat er van de bal wordt afgebleven.
"Als ik morgen met jullie een wedstrijd ga spelen, kan ik jullie een handicap geven en dan gaan we gewoon een eerlijke wedstrijd spelen", legt hij uit. "Maar als ik met ander materiaal moet spelen dan jullie, dan is die hele charme die golf juist zo sterk maakt weg."
Een optie zou het wat hem betreft nog zijn om aanpassingen te doen aan de golfclubs. "De driverkop iets kleiner", doet Luiten een suggestie. "Dan wordt het belangrijker om de bal goed in het midden te raken. Dan ga je ook afstand en constantheid inleveren en wordt het een heel ander verhaal."
Naar die optie is overigens wel al gekeken, maar vooralsnog lijkt de nieuwe bal het te gaan winnen. Tijdens The Open en The Amateur Championship zou er dan in 2026 voor het eerst mee worden gespeeld.
"De charme van golf is dat iedereen tegen de baan speelt", benadrukt Luiten nog maar eens. "We hebben het nu over een probleem van 100 banen. Van de 100.000. En dan denk ik dat ik aan de lage kant zit. Het is eigenlijk helemaal geen probleem."