Joost Luiten in mei 2022 bij de Dutch Open in Cromvoirt.
NOS Sport

Golfer Luiten na drie jaar weer 'op podium' Europese tour, ondanks leguaan

Golfer Joost Luiten is op de Thailand Classic op een knappe derde plaats geëindigd. Dankzij een ronde van -3 slagen (vijf birdies, twee bogeys) steeg hij op de laatste dag van vier naar drie. De Deen Thorbjørn Olesen schreef het toernooi op zijn naam.

De 36-jarige Luiten boekte zes zeges op de Europese tour, maar door blessures zakte hij ver terug. In Bangkok hervond hij echter zijn oude vorm. Het was zijn beste prestatie sinds hij begin 2019 derde werd in Abu Dhabi.

Blikvanger

Blikvanger bij de Thailand Classic was de zeventiende hole, waarop de golfers de bal op een eiland in een meer moesten mikken voor de green. De enige manier om de green te kunnen bereiken, was na een kort boottochtje.

Donderdag, op de eerste dag van het toernooi, liet Luiten - tijdens het boottochtje - zijn licht schijnen over de bijzondere hole.

"Pretty cool", aldus Luiten. "Normaal zijn er bruggen naar een eiland-green, maar hier moet je met de boot. Of zwemmen, maar dan ga ik toch voor de boot. Dit wordt een van de signature-holes van de komende jaren."

Door de stroming in het meer bleek het eilandje ook nog te bewegen, waardoor de golfers voor hun afslag met een speciaal apparaatje de exacte afstand tot de hole mochten meten.

Luiten had weinig problemen met de uitdaging: zowel in de eerste als de laatste speelronde had hij maar twee slagen nodig op de zeventiende (par-3).

Varaan op de baan

Overigens was dat niet het enige obstakel voor de golfers deze week op de Amata Spring Country Club, ten oosten van de hoofdstad Bangkok. Zo zorgde een loslopende leguaan eerder deze week voor enige consternatie.

De Deen Olesen ging de laatste ronde in als koploper en hield stand. Olesen (33) boekte zijn zevende overwinning op de Europese tour.

Daan Huizing eindigde als 33ste plaats. Darius van Driel haalde de cut niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl