Giulio Ciccone verslaat Primoz Roglic en Remco Evenepoel
NOS Wielrennen

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op zware slotklim: 'Een van mijn mooiste zeges'

Giulio Ciccone heeft op fraaie wijze de tweede etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Italiaan van het geplaagde Trek-Segafredo versloeg op de top van de zware klim klassementsleider Primoz Roglic en Remco Evenepoel in de sprint.

Ciccone droeg zijn zege op aan Dario Cataldo, zijn ploeggenoot die gisteren heel zwaar ten val kwam. "Ik wilde heel graag voor hem winnen", zei de Italiaan, die al drie ritzeges in de Giro op zijn palmares heeft. "De laatste weken heb ik heel veel verloren. Vooral van Roglic, die alles won. Dit is een van de mooiste zeges in mijn loopbaan."

Wat de zege betekende voor zijn ploegleider Jaroslav Popovitsj bleek na afloop. De Oekraïense oud-renner was tot tranen toe geroerd.

Veel wielerliefhebbers keken reikhalzend uit naar de eerste van drie aankomsten bergop in de Ronde van Catalonië. In de tweede rit van Mataró naar het skioord Vallter 2000 (165 kilometer) zou duidelijk worden hoe sterk de benen van Evenepoel, Egan Bernal en klassementsleider Roglic werkelijk zijn.

In een etappe als vandaag zijn de kansen van aanvallers nihil, maar toch werd er flink gestreden om de vroege vlucht. Jetse Bol, Nederlander in Spaanse dienst die gisteren de bergtrui veroverde, probeerde opnieuw mee te zitten.

Dat lukte hem niet. Simone Petilli (Intermarché-Circus-Wanty), Simon Carr (EF), Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), VadimPronskiy (Astana), Ewen Costiou (Arkéa), Julen Amezqueta (Caja Rural), Xabier Azparren (Euskaltel) en Francisco Galván (Kern) wel.

Gesink sleurt op kop

De zware slotklim (15,1 kilometer, waarvan de meesten acht procent stijging kenden) wierp echter zijn schaduw vooruit, zeker omdat het naar een hoogte van meer dan 2.000 meter ging.

Terwijl Robert Gesink - terug na zijn zware valpartij in Tour Down Under, waarbij hij een breuk in zijn bekken opliep - het tempo hoog hield in het peloton, groeide daar de nervositeit. Op een smalle brug leidde dat tot een valpartij, waarvan Kenny Elissonde het grootste slachtoffer was.

De Fransman moest opgeven met op het oog een sleutelbeenbreuk en dat was een volgende tegenvaller voor zijn ploeg Trek-Segafredo. Gisteren moest Cataldo ook al opgeven na een zware valpartij in de finale.

Poels gooit tempo omhoog

Eenmaal op de slotklim nam Wout Poels het initiatief over voor zijn kopman Mikel Landa. Het verschroeiende tempo van Poels lag te hoog voor klinkende namen als Bernal en Richard Carapaz.

Ook João Almeida werd uit het peloton gelost, al kwam dat door schakelproblemen. De Portugees knokte zich terug, maar reed zoals zo vaak achter de feiten aan. Zijn medekopman bij UAE-Emirates, Adam Yates, hield ondanks zijn harde val gisteren knap stand voorin.

Voor Carr, de laatste dappere strijder van de vroege vlucht, was de inspanning van Poels fataal en op een kilometer of zeven onder de top werd hij ingelopen.

Chaves valt aan

De eerste aanval kwam op 6,5 kilometer van Esteban Chaves, die met de Colombiaanse titel eerder dit jaar weer een beetje op zijn oude zelf begint te lijken. Sepp Kuss probeerde mee te springen, maar wist de oversteek niet meteen te maken.

Chaves, die twee jaar geleden tweede werd in de klim naar Vallter 2000 en een dag later zijn laatste grote zege boekte, ging door en reed een voorsprong van ruim een halve minuut bijeen.

Achter hem hielden Roglic en Evenepoel hun kruit droog en daardoor konden een man of twintig hun tempo volgen. Op twee kilometer reageerde Evenepoel wel op een aanval van Landa en loste zo een groot deel van de achtervolgers.

Maar Ciccone, Jai Hindley, Cian Uijtdebroeks en Roglic loste hij niet en ook de achterstand van de andere achtervolgers bleef beperkt.

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel

Toen Chaves op 500 meter van de streep werd ingelopen gingen we weer naar een bergsprint toe tussen Evenepoel, Ciccone en Roglic. Evenepoel deed het kopwerk, maar in de laatste meters gingen Ciccone en Roglic hem nog voorbij.

De Italiaan was uiteindelijk de snelste. Daarmee lijkt Ciccone terug na enkele teleurstellende jaren. Dit seizoen won hij al een rit in de Ronde van Valencia, waar hij ook tweede werd in het klassement. Vorige week werd hij knap vijfde in Tirreno-Adriatico.

Roglic blijft leider in de sterk bezette rittenkoers in Catalonië. Evenepoel en Ciccone volgen beiden op zes seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl