AZ verzuimt tweede plaats over te nemen van Ajax: nederlaag bij Twente

Bekijk de samenvatting van FC Twente - AZ

AZ had een uitgelezen mogelijkheid om de tweede plek in de eredivisie over te nemen van Ajax, maar op bezoek bij FC Twente ging de ploeg van trainer Pascal Jansen onderuit.

In Enschede werd het mede dankzij twee treffers van Manfred Ugalde 2-1. Jesper Karlsson tekende voor de enige Alkmaarse treffer.

Stand eredivisie

Ingegeven door de nederlaag van Ajax eerder op de dag tegen Feyenoord en de Europese zege op Lazio Roma afgelopen donderdag, was AZ ongetwijfeld met een goed gevoel afgereisd naar de Grolsch Veste.

Bij winst was de tweede plek een feit, maar nu blijft Ajax een voorsprong van twee punten houden op de Alkmaarders. PSV, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Vitesse, staat op doelsaldo nu ook boven AZ.

Ugalde kopt raak

FC Twente leidde al na elf minuten met 2-0. De 1,71 meter lange Ugalde kopte twee keer raak. Eerst uit een voorzet van Joshua Brenet en vier minuten later was Vaclav Cerný de aangever. AZ was groggy en mocht blij zijn dat Ugalde zijn twee volgende kansen niet benutte.

Clasie gelooft niet meer in titel voor AZ, Zerrouki zet zinnen op plek vier voor Twente

Aan de overkant stuitte Tijani Reijnders op Twente-keeper Lars Unnerstall en schoot Karlsson naast. FC Twente begon ook sterk aan de tweede helft en AZ-goalie Mathew Ryan hield Anass Salah-Eddine en Ricky van Wolfswinkel van de 3-0 af.

Uit het niets (en na een fenomenale pass van Jordy Clasie) scoorde Karlsson. Daarna golfde het spel op en neer, maar gescoord werd er niet meer. Dankzij de zege nam Twente de vijfde plek op de ranglijst weer over van Sparta.